Hezitálnak még a görögök, hazaküldjék-e a török puccsistákat

A görög hatóságok még nem határoztak a hozzájuk menekült török katonák sorsáról. A nyolc egyenruhás a puccs bukása után hagyta el Törökországot, menedékkérelmük elbírálása több hétig tarthat.

Görögország a korábbi értesülések ellenére egyelőre nem döntött a területére menekült nyolc török puccsista katona sorsáról – derült ki görög kormányzati forrásokból.

A katonák a sikertelen puccskísérlet után szombaton egy helikopterrel Észak-Görögországba menekültek.

A puccsisták menedékkérelmét “a nemzetközi és az emberi jogok legteljesebb tiszteletben tartása mellett fogják megvizsgálni” – mondta el Alekszisz Ciprasz görög kormányfő török kollégájának, Binali Yildirimnek egy szombat esti telefonbeszélgetés során a görög média értesülése szerint.

Görög jogászok szerint a folyamat több hétig eltarthat.

Yildirim vasárnap este azt állította: Ciprasz azt mondta neki, hogy Görögország megkezdte a nyolc török katona kiadatási eljárását. Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap hasonlóról számolt be: neki a görög miniszterelnök állítólag telefonon azt mondta, hogy 10-15 napon belül átadják a puccsistákat Törökországnak.

Görög igazságügyi források szerint egyelőre nem tudni, mi lesz a menedékkérők sorsa. A nyolc férfinak hétfőn Alekszandropolisz görög határváros bírósága előtt kell megjelennie, amely illegális beutazással vádolják őket. Menedékkérelmük elbírálása ettől az eljárástól függetlenül zajlik.

Kép: Ankara (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez