Kellemetlen igazságok a dél-koreai hadseregről

A dél-koreai hadseregnél ismét ellenőrzés folyik. Az indok nem újdonság: a túl erőszakos viselkedést vizsgálják.

A Yonhap hírügynökség nemrég hozzájutott egy dokumentumhoz a katonai bíróságtól, mely egy sor olyan esetet tartalmazott, amikor a hadseregben testi, lelki és szexuális visszaélések történtek.

Dél-Korea már régóta küzd ezzel a problémával. A régi katonai kultúrában bevett szokás volt a többi között az erőszakos fenyítés, az ilyen incidensek pedig sok életet is követeltek. Egyes katonák ugyanis öngyilkosok lettek, miután nem tudták elviselni a támadásokat.

A kormány megpróbálta megreformálni az erőszakos katonai kultúrát, de a legújabb fejlemények ismét arra világítanak rá, hogy tenni kell valamit – írja a The Korea Times. Íme néhány kellemetlen igazság a koreai hadsereg életéből.

Punishment in the army5

– Egy altiszt egy alkalommal egy egész szakasz katonát büntetett meg elektromos sokkolóval. 90 voltos árammal sújtotta őket, majd lapáttal és kalapáccsal is megverte a bakákat. Az áldozatok később azt mondták, hogy minden ok nélkül büntették meg őket, csak mert a tiszt nem bírta a „pofájukat”.

– 2014-ben egy másik tiszthelyettes verte beosztottjait, harapófogóval és bottal, majd szexuálisan bántalmazott egy kiskatonát, vagyis „megszorongatta a tökeit”. Ujjaikat csipesszel is jól megszorította.

– Még a horkolás sem megengedett a hadseregben. 2015-ben egy kiskatona egyszer bepisilt, miután büntetést kapott horkolásért. Egy másik esetben egy katonát azért ítéltek el, mert minden ok nélkül meztelenre vetkőztette beosztottját a hálókörletben. Természetesen a női katonák is átélik a szexuális zaklatást.

412dcb09ebbb0

– 2013-ban a légierő tisztjét büntették meg nem éppen kellemes módon, miután szexuálisan inzultálta egy női beosztottját. Az eset úgy derült ki, hogy a lány jelentette feletteseinek.

Hogy a dél-koreai hadseregben milyen reformokra lehet számítani, egyelőre nem tisztázott. Az viszont biztos, hogy a túlzások nem ritkák a hadseregen belül Dél-Koreában, ahol a sorkatonaság minden egészséges férfinak kötelező.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez