Inkább ne legyek koreai, de nem vonulok be katonának

Dél-Korában minden fiatal számára kötelező a katonaság, bevonulni azonban már nem sokan akarnak. Egyre jobban nő azok száma, akik elmenekülnek, sőt koreaiak sem akarnak lenni inkább.

Az utóbbi időben jelentősen nőtt azon koreai fiatalok száma, akik inkább feladják koreai állampolgárságukat, csak hogy ne kelljen bevonulniuk. Idén az állam adatai szerint 4220 ilyen srác volt.

„Közülük ráadásul 31 fiú maga srangú kormányzati tisztviselő gyereke” – mondta egy politikus a Korea Times-nak.

Januártól júliusig tehát több mint 4000 férfi adta fel állampolgárságát, hogy elkerülje a katonai szolgálatot, bár a dolog nem új keletű. 2012-ben viszont még „csak” 2842-en kerülték el így azt, ami sokaknak elkerülhetetlen. A kötelező katonaságot még a legnépszerűbb és legbefolyásosabb koreai sztárok, énekesek sem ússzák meg. Sok K-pop banda például azért szünetel, mert tagjai kötelező katonai szolgálatot teljesítenek.

Ha az elmúlt 5 évet nézzük, összesen 17.229 ember adta fel koreai állampolgárságát. A jelentések szerint ezen fiatalok mintegy 90%-a azután döntött így, hogy külföldön élt vagy tanult korábban. A legtöbben egyébként amerikaiak lettek, illetve japánok, vagy éppen kanadaiak.

„A legtöbb esetben úgy tudnak külföldön maradni, hogy gazdag szüleik támogatják őket. Ez megmutatja, hogy mennyire tisztességtelen a koreai társadalom” – mondta Kim Joong-ro ellenzéki politikus, aki felszólította a kormányt, hogy vezessen be szankciókat és akadályozza meg, hogy a fiatalok kihasználják ezt a lehetőséget.

A híres énekes Yoo Seung-jun nagy szenzáció volt a zeneiparban 1997-es debütálása után. 2002-ben, pont, mielőtt be kellett volna vonulnia, felvette az amerikai állampolgárságot, ami miatt egy ország kritizálta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez