Amerikai szervezet embere 7,2 millió dollárt sikkasztott a Hamász javára

Legalábbis ezt állítja az ügyészség Izraelben, ahol letartóztattak egy 38 éves palesztin mérnököt. Mohamed Halabi egy amerikai keresztény civilszervezetnek dolgozott a gázai övezetben. Az izraeli kémelhárítás szerint a Hamász megbízásából lépett be oda. Már több mint 10 éve ott dolgozott, ezért tudott ennyi pénzt elsikkasztani a Hamász javára. A World Vision kétkedik abban, hogy ez lehetséges lett volna.

A Hamász nem ismeri el Izrael létét. A Gázai övezetben szinte teljhatalomra tett szert, de az izraeli hatóságok hermetikusan elzárják a külvilágtól. Ezért a Hamász alagutakat ás és ezen keresztül csempész be fegyvereket a Gázai övezetbe. Izrael kémelhárítása szerint a World Vision gázai költségvetésének a hatvan százalékát tette ki az az összeg, melyet a Hamász ügynöke elsikkasztott. Az iszlamista szervezet tudatosan építette be a mérnököt az amerikai nem kormányzati szervezetbe, hogy ott kulcspozícióba jusson.

Izraelben az elmúlt hónapokban jelentősen megszigorították a külföldi civilszervezetek ellenőrzését. Egy új törvény szerint minden olyan nem kormányzati szervezetnek, mely a pénzének több mint a felét külföldről kapja, nyilvánosságra kell hoznia a költségvetését. A gázai övezetben a lakosságnak több mint 80%-a kap valamiféle segélyt, mert különben a családok nem tudnának megélni. Izrael kormánya mesterséges szigetet tervez annak érdekében, hogy megszűnjön a Gázai övezet hermetikus elzártsága a világtól, és ott valamiféle normális gazdasági élet megindulhasson.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez