Döbbenet a mecsetben – a híres énekesnő szólalt meg a müezzin helyett

Az eset Ciszjordániában, Náblusz mellett történt, a múlt hét egyik reggelén. Vizsgálják, hogyan lehetett, hogy az imára szóló hívás helyett Umm Kulthum énekelt a hívőknek négy vagy öt mecset hangszóróiból.

Jóllehet a legendás énekesnő még ma is hihetetlenül népszerű az arab világban, a náblusziak az al-Bawaba hírportál szerint mégsem voltak maradéktalanul boldogok, amikoraz első, hajnali imára az ő hangja ébresztette őket a müezziné helyett a múlt csütörtökön. Pedig Umm Kulthum a legikonikusabb művész a Közel-Keleten és Észak-Afrikában: hetenkénti hatórás koncertjei idején a hatvanas években Marokkótól Szíriáig kiürültek az utcák, mindenki a rádiók előtt ült, hogy meghallgassa Kairóból a Kelet csillagát. Nála nagyobb sztárt nem ismert a térség, 1975-ben 2 millióan kísérték el utolsó útjára, és még ma is 300 ezret adnak el évente a lemezeiből.

Hogy miként úszhatott az ő hangja a müezziné helyett egy Náblusz melletti falu több mecsetjének hangszóróiból is azon az ominózus reggelen, bizottság vizsgálja most. Az imára hívást rádióadón át továbbítják a mecsetek között, egyszerre több helyen is ugyanaz hallható. Néha belép a technika ördöge, van némi interferencia az adásban, de a mostanihoz fogható rendellenesség még nem volt. Eddig annyit tudni, hogy az adásért felelős technikus egyből korrigálta a hibát, amint észrevette. Azt nem sikerült még kideríteni, hogy szándékos volt-e a dolog, valamiféle szabotázs, vagy puszta véletlen. Szakértők vizsgálják a lehetőségeket. Csütörtök óta visszaállt a világ rendje a ciszjordániai faluban, azóta egyszer sem ébresztette a hívőket más az imára, mint a müezzin.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez