A lengyelek megpróbálják kiásni a náci aranyvonatot – pedig valószínűleg nem is létezett

Nem adják fel a kutatást az állítólag kincsekkel megpakolt vonat után. Pedig történészek szerint az nem is létezett.

Lengyelország délnyugati részén ásnak most egy alagút után azok, akik a sok évtizedes eredménytelen kutatás és a történészek figyelmeztetései ellenére is hisznek az aranyvonat legendájában. Amelynek a helyi szájhagyomány szerint egy sziléziai alagútban veszett nyoma, amikor a németek az előrenyomuló szovjet hadsereg elől menekítették összerabolt kincseiket a 2. világháborúban.

Egy sárga markológép kezdte meg a munkát a hegy gyomrában futó síneknél, Wałbrzych város közelében. A kutatást kezdeményező két ember, egy lengyel és egy német ugyanis úgy gondolja: ott van eltemetve az aranyvonat. Azt mondják, már tavaly lokalizálták radarokkal a föld gyomrában, 150 méter hosszú, és egymillió dollárt is érhet a rajta lévő kincs, az aranyrudak, drágajkövek és műtárgyak. De hogy pontosan hool van, azt addig nem árulják el, amíg a kormány 10 százalékot nem garantál nekik.

A két "felfedező",  Piotr Koper és Andreas Richter.
A két “felfedező”, Piotr Koper és Andreas Richter.

 

Akkor valóságos aranyláz tört ki a környéken. Amit kicsit sem csillapított, hogy egy kormánytisztviselő kijelentette: 99 százalékig biztos abban, hogy tényleg ott lapul a vonat.

Egész Európából jöttek a kincsvadászok a hírre. Ennek egy haszna már mérhető: fellendült a vendéglátás a környező bányavidéken, amely csak tengődik, mióta a rendszerváltás után bezárták az ottani gazdaságtalan szénbányákat – írja az AP hírügynökség.

Tavaly geológusok is megvizsgálták a helyszínt: ők semmit nem találtak. Akkor úgy tűnt, szépen lecseng a dolog. De a két “felfedező” nem adta fel. Most hat különböző társaság szorgoskodik a helyszínen, szóvivőjük, Andrzej Galik azt mondja: radarberendezésekkel olyan olyan rendellenességeket tártak fel a talajban, amelyek reménykeltők és izgalmasak, ő sikerre számít.

Történészek szerint mindazonáltal soha nem sikerült meggyőzően bizonyítani, hogy tényleg létezett az állítólag 1945 májusában eltűnt, pontosabban elrejtett aranyvonat. A lengyel hatóságok viszont mindent megtesznek, hogy ennek az ellenkezőjét sikerüljön igazolni.  A lengyel jog szerint a földben, föld alatt talált dolgok az állam tulajdonát képezik. A tavalyi aranyláz idején a Zsidó Világkongresszus arra emlékeztette a varsói kormányt, hogy ha rábukkannak a szállítmányra, akkor tudniuk kell: mindazt a kincset, amit a holokauszt áldozataitól vettek el a nácik, vissza kell adniuk a tulajdonosoknak vagy azok örököseinek.

A legenda szerint a katonák által szorosan őrzött aranyvonatvonatnak akkor veszett nyoma, amikor befordult egy alagútrendszerbe Sziléziában, a Bagoly-hegység alatt. Ahol Riesen, vagyis Óriás néven a Harmadik Birodalom titkos, soha be nem fejezett létesítménye húzódott. Hogy ezt fegyvergyárnak vagy esetleg Hitler főhadiszállásának építették-e, az soha nem derült ki. A 150 méter hosszú vonatot állítólag ebbe a titkos alagútrendszerbe falazták be, telis-tele a Harmadik Birodalom jelentős mennyiségű aranyával, drágaköveivel és műtárgyaival.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez