Fukusima már a világ óceánjainak harmadát beszennyezte

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy az olyan nukleáris balesetek, mint amilyen a fukusimai volt, mekkora kárt okoznak a világban. Hivatalos jelentések szerint a Japánban történt katasztrófa a világ óceánjainak egyharmadát szennyezte be – írja az awarenessact.com.

Amikor baj történik, a média mindenhol foglalkozik vele, de egy idő után már senki nem beszél róla, hacsak nem az említés szintjén. Ez persze nem jelenti azt, hogy a probléma eltűnt. Az Awareness Act cikke szerint a fukusimai katasztrófa még mindig óriási gondot jelent a világban.

A Japánban megsérült reaktorok radioaktivitásának több mint 80%-a elérte a Csendes-óceánt, sokkal nagyobb területet szennyezve be, mint például a csernobili katasztrófa. A szennyezés egy kis része jelenleg a óceán fenekén van, a többi pedig a Kuroshio áramlattal a Csendes-óceán teljes északi részére is elért.

A szennyező anyagok csak a közelmúltban jelentek meg a Csendes-óceán keleti részén. 2015-ben találták először jeleit a fukusimai szennyezésnek Brit Columbiában és Kaliforniában. Bár csak nyomokban észlelték, a radioaktív anyagokat, akármekkorák is, nem szabad alábecsülni. A sok kicsi ugyanis összeadódik – mondják a szakértők, akik szerint helytelen azt állítani, hogy Fukusima ellenőrzés alatt áll, amikor a szivárgás még mindig tart.

earthmain22

Most a japán nukleáris ellenőrző hatóság kampányt indított, hogy meggyőzze a szkeptikus világot: biztonságos és felelősségteljes dolog 800 ezer tonna szennyezett vizet a Csendes-óceánba zúdítani. Hogy ez milyen hatással van a környezetre, illetve az élővilágra, egyelőre nem vizsgálták ki. Tehát a fukusimai problémának nemcsak hogy nincs vége, de megoldás sem nagyon van. Az óceán szennyezése továbbra is tart, és csak abban bízhatunk, hogy nem okoz még nagyobb károkat szerte a világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez