Múzeumokban gyűjtenek ma pénzt az újjáépítéshez az itáliai földrengés után

Minden olasz állami múzeum teljes vasárnapi bevétele a természeti katasztrófában tönkrement épületek újjáépítésére megy majd.

A földrengés áldozatainak száma már 290 fölé emelkedett. A megsemmisült vagy megrongálódott épületek között sok a templom és más középkori építmény. A legtöbbet szenvedett Amatrice polgármestere azt mondja: teljes pompájában építik újjá a várost.

Szombaton Matteo Renzi kormányfő és Sergio Mattarella köztársasági elnök is ott volt Amatricében 35 áldozat közös temetésén. A szertartás után a város sportcsarnokában a miniszterelnök beszélgetett a gyászolókkal. Azt mondta, együtt döntik majd el, hogyan tovább, de a legfontosabb az, hogy ne adják fel. Giovanni D’Ercole püspök pedig arról beszélt a gyülekezetnek, hogy most bátornak kell lenni, újjá kell építeni az életüket és a városaikat.

A kulturális miniszter összegzése szerint összesen 293, kulturális szempontból fontos létesítményben tett kárt a 6,2-es erősségű rengés – főként templomokban, melyek vagy teljesen leomlottak, vagyon nagyon komolyan megrongálódtak. Arra biztatta az olaszokat, hogy ma menjenek múzeumba, mutassák meg az együttérzésüket az áldozatokkal, akiket az ottani bevételekkel és adományokkal is támogatnak.

A kérést megismételte Sergio Pirozzi, Amatrice polgármestere is – a város 235 lakóját veszítette el a földrengésben. Úgy akarják újjáépíteni, hogy olyan legyen, mint amilyen akkor volt, amikor még ők is köztük voltak – mondta a BBC-nek. Tartoznak nekik ezzel – tette hozzá.

Az olasz kormányt sok kritika éri, amiért képtelen volt megakadályozni, hogy újra megtörténjen az, ami 2009-ben történt: akkor a közeli L’Aquilában 300 halottat követelt egy földrengés. A közép-itáliai történelmi városokban még az új épületek egy része sem földrengésbiztos.

A polgármester azt mondja: nem nyugszik addig, míg az építési rendeleteket nem szigorítják. Olyan Itáliát szeretne, amelyik nemcsak a foci vébén, az olimpián vagy vészhelyzetekben jó, hanem akkor is, amikor a polgárai számára kell biztosítani a lehető legnagyobb biztonságot.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez