Újabb kínai tábornok lakat alatt korrupció miatt

Feltörekvő sztárja volt a világ legnagyobb hadseregének az 59 éves vezérőrnagy, aki még parlamenti képviselő is lett.

Zsang Ming tábornok ma már előzetesben csücsül, ahol kínos kérdésekre kell válaszolnia. Hszi Csin-Ping elnök korrupcióellenes kampányának eddig 11 tábornok esett áldozatul. Zsang Ming vezérőrnagy lehet a 12.

Bukása közvetlenül kapcsolódik a hadsereg nagy reformjához, mely teljes mértékben át akarja formálni Mao elnök egykori tömeghadseregét. Hszi Csin-Ping elnök elit hadsereget akar, mely versenyképes az amerikaival is. Ehhez képest a tábornok elvtársak pénzért árusították a parancsnoki posztokat és a rangokat. Ezek számát is radikálisan csökkenti a reform. Mao elnök hét katonai körzetet jelölt ki, és ez egészen a legutóbbi időkig fennmaradt. Ám Hszi Csin-Ping elnök szerint öt körzet is elég, hiszen ma már számítógéppel irányítják a katonákat is. Az USA mintájára már csak központi, északi, déli, keleti és nyugati parancsnokság maradt Kínában. Pechére a most lebukott Zsang Ming tábornok olyan körzetben volt vezérkari főnök, mely megszűnt. A vezérőrnagy valószínűleg tiltakozott. Nemsokára megjelentek a korrupciót vizsgáló nyomozók.

Teng Hsziao-ping, a reformok atyja, annak idején meg akarta szüntetni a tábornokok politikai befolyását. A keserű pirulát azzal édesítette meg, hogy a tisztikar számára is lehetővé tette a gazdasági vállalkozást. Azóta a korrupció általános a fegyveres erőknél. A korrupcióellenes vizsgálótisztek azt tartóztatják le, akit az első számú vezető a számukra kijelöl. Jövőre pedig pártkongresszust tart a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt, és az első számú vezető, Hszi Csin-Ping engedelmes hadsereget akar.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez