Ezt teheted, ha valaki melletted gyűlölködik a buszon

Békésen állsz a buszon. Mígnem valaki szidni kezdi a mellette lévő utast bőrszíne, vallása, nemi identitása, bármi miatt. Meg kellene szólalni, meg kellene védeni – piszkál a lelkiismeret. De hogyan?

Megszaporodtak az iszlamofób atrocitások Franciaországban a terrorakciók után. Az ilyen eseteknél a többség hallgat, elfordítja a fejét, csak az igazán bátrak állnak ki az áldozat mellett. Pedig a józan többség is ezt tenné, csak félénk és nem tudja, hogy is kellene elkezdeni a bátor fellépést.

Nagyon egyszerűen – tanítja egy francia közel-keleti művész, Maeril négy pontja:

isz

1, Kezdj az áldozattal beszélgetésbe! Menj oda, ülj mellé, köszönj. Próbálj nyugodtnak, összeszedettnek és barátságosnak látszani. Ignoráld a támadót!
2, Válassz egy témát és beszélgessetek. Bármi lehet az, egy film, az időjárás, egy ruhadarab.
3, Folytasd! Tartsd a szemkontaktust és kicsit se vegyél tudomást a támadóról: mivel egyikőtök sem reagál rá, gyorsan távozik a helyszínről.
4, Egészen addig folytasd a beszélgetést, míg fel nem szívódik a támadó és kísérd az áldozatot biztonságos helyre, ha szükséges. Fogadd el, ha azt mondják, jól vannak és tovább szeretnének menni.

Maeril ezzel az útmutatással próbál tenni valamit az erőszak ellen, ami újabban éri az iszlám közösség tagjait Franciaországban. Tanácsai igazából nemcsak az iszlamofóbiával, de a cigányozással, a zsidózással és bármilyen gyűlölködővel szemben működnek.

Forrás: BoredPanda, flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez