Ilyen a kijárási tilalom alatt Kasmírban

Kasmír az indiai szubkontinens északnyugati régiója, a hinduizmus, később a buddhizmus fontos központja volt. Az utóbbi években igen rossz időszakot élnek meg a helyiek, miután véres összecsapások zajlanak tüntetők és biztonsági erők között. A BBC újságírója, Gowhar Geelani szerint ilyen a kijárási tilalom alatt Kasmírban élni.

„Fogalmam sincs, mennyi ideig tartott a leghosszabb kijárási tilalom” – mondta Gellani a BBC-nek. Az újságíró 51 napot élt át Kasmírban, mielőtt feloldották a legutóbbit. Elmondása szerint ez idő alatt úgy érezte, hogy rab egy olyan helyen, amelyet sok külföldi földi paradicsomnak tart.

„Ez a paradicsom valójában pokollá változott. Szerintem itt az emberek már nem félnek a börtöntől, mert mind egy gyönyörű börtön lakói. A kijárási tilalom alatt az ember nem tehet mást, mint olvasgat” – mondta.

_90957408_mediaitem90957407

Kasmírban a mobilszolgáltatást szüneteltették, és hetekig nem lehetett hívőket látni a szrinagari Jamia Masjid nagymecsetben. A boltosok lehúzták a redőnyt, még a kisebb utcák üzleteiben sem lehetett megvásárolni az alapvető dolgokat.

Esténként Geelani tévét nézett, stresszoldásként pedig fekvőtámaszozott. Odakint az emberek saját jogaikért harcoltak, demonstráltak és azt üvöltözték: szabadság. A dühös fiatalok kövekkel dobálták meg az indiai biztonsági erőket, akik válaszul könnygázt, illetve légpuskát vetettek be, sérüléseket és olykor haláleseteket okozva. Az ilyen utcai összecsapásokban már közel 70 ember halt meg, főleg fiatal férfiak, több ezren pedig megsérültek. Több mint 3 ezer embert, köztük tizenéveseket talált már el lövedék. Valahogy ez vált normálissá Kasmírban.

_90957410_mediaitem90957409

A fegyveres ellenállás az indiai uralom ellen 1989-ben tört ki a Kasmír-völgyben. Egyes tüntető csoportok önállóságot szeretnének, mások a Pakisztánhoz való csatlakozást hirdetik. A rengeteg erőszak azt eredményezte, hogy a kijárási tilalom és a gyilkosságok már a hétköznapi élet részei lettek. A legtöbb kasmíri nem enged, úgy érzik, erre a harcra szükség van.

Sok helyi úgy döntött, hogy nem kér Pakisztán támogatásából, annak ellenére, hogy 2004 januárjától India és Pakisztán kapcsolatában látványos javulás állt be. A felkelés egyébként nagyon népszerű lett, aminek több oka lehet.

– A fegyveres felkelők nem a civileket támadják.

– A közösségi oldalakon közzétett videóüzenetek visszafogottak, mert szívesen látják a hundu zarándokokat a szent Amarnath barlangoknál éves zarándoklatok alkalmával.

– A felkelő csoportok függetlenül működnek, számukra az ellenállás szimbolikus jelentőségű.

Sok szülő otthon kénytelen tanítani gyermekét, így a helyi történetek mellett a fiatalok fontos kérdésekre is választ kapnak. Mi India? Mi az a népszavazás? Miért foglalta el India a földjüket? Mikor érjük el a szabadságot? Nem csoda hát az sem, hogy a fiatalok ilyen dacosan kiállnak a felkelés mellett.

_90370850_gettyimages-546103598

Hogy a harcokkal a helyi csoportok mikor érnek célt, egyelőre sejteni sem lehet Kasmírban, ahol a felkelés az élet része.

Forrás: BBC

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez