Hova tűnt az elnök fia? Mindenki Kolja Lukasenkót keresi

„Apu, hagy menjek veled!” – kérte állítólag négyéves fia Alekszandr Lukasenkót 2008-ban. Európa utolsó diktátora nem tudott ellenállni a gyermeknek és azóta gyakorlatilag mindenhová magával viszi: államfői találkozókra, katonai parádékra, de még az ENSZ-be is. Idén nyáron azonban láthatóan változott a helyzet.

Alekszandr Lukasenkónak három fia van. A 39 éves Viktor és a 36 éves Dmitrij feleségétől, Galina Rogyionovnától született. Papíron ma is házastársak, de már jó ideje külön élnek. Így történt, hogy 2004. augusztus 31-én megérkezett Nyikolaj. Az apa csak évek múlva ismerte el, hogy a gyermek egykori magánorvosától, Irina Abelszkajától született.

A kis Kolja négyéves korában kezdte kísérgetni édesapját mindenhová. A kisfiú jelenléte eleinte zavarba hozta a világ vezető politikusait, de az elmúlt 8 évben hozzászoktak. Így találkozhatott például Vlagyimir Putyinnal, Barack Obamával és a Hszi Csin-pinggel (lásd lent) is. Idén május 21-én Ferenc pápával szoríthatott kezet papája oldalán.

Azóta viszont eltűnt a nyilvánosság elől a már kiskamasz fiú. Már július 16-án pedzegetni kezdte a témát a Belaruspartisan hírportál. Nyár végére olyan jelentős eseményekről maradt le, mint például a Miss Belarus szépségverseny vagy az ország függetlenségi napja. Viszont Steven Seagal augusztus végi látogatását nem hagyta ki.

A kezdetekkor a brit The Guardian azzal magyarázta a kisfiú nyilvános szerepeltetését, hogy Lukasenko vele próbálja puhítani a róla kialakult diktátor imidzset. Ez Belaruszban nem jött be. Különösen a konzervatív idősebb generáció ingatta a fejét a törvénytelen gyermek miatt.

Így érthető, miért is lett akkora téma Kolja hollétéből a nyáron. Lukasenko szóvivője, Natalja Ejszmont viszont nem értette. Egyáltalán miért tűnik fel valakinek, hogy Kolja Lukasenko nincs ott a Miss Belarus szépségversenyen? – találgatta a Govorit Moszkva rádió tegnapi adásában. Végül elárulta, hogy a 12 éves fiút tanulmányai szólították el a nyilvános szerepléstől, meg amúgy is nagyon komolyan foglalkozik a sporttal és a zenével.

Kép: Vlagyimir Putyin, Alekszandr Lukasenko és Kolja Lukasenko egy katonai gyakorlaton 2013-ban (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez