Izraeli-palesztin csúcs Moszkvában? KGB ügynök volt a palesztin elnök?

Elfogadtam Putyin elnök meghívását. Lengyelországból Moszkvába utazom – mondta Varsóban Mahmúd Abbász. Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes Izraelben találkozott Netanjahu miniszterelnökkel. Elvben Izrael kormányfője is hajlandó találkozni a palesztinok vezetőjével, akivel hivatalosan 2010 óta nem tárgyaltak.

Csakhogy Mahmúd Abbásznak feltételei vannak: Izrael szüntesse meg új települések létrehozását a 67-es határokon túl, és bocsásson szabadon néhány palesztin foglyot. Netanjahu csakis előfeltételek nélkül hajlandó tárgyalni. Mindkettőjüknek komoly belső ellenzékük van.

Izrael miniszterelnökét a hazai sajtó emlékezteti arra, hogy már évekkel ezelőtt előkerültek olyan dokumentumok, melyek alátámasztják: Mahmúd Abbász a nyolcvanas években a KGB-nek dolgozott Szíriában. Épp akkor, amikor Bogdanov, a jelenlegi külügyminiszter-helyettes Damaszkuszban volt nagykövet. Vakondok volt a kódneve állítólag Mahmúd Abbásznak. A szovjet diplomácia már Izrael megalakulása óta igen aktív a térségben. Putyin ennek folytatásaként katonailag is támogatja Szíriát.

Moszkva nemcsak Damaszkusszal ápol jó kapcsolatokat, de a mérsékelt palesztinokkal is. Putyin gyakran cserél eszmét Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akit emlékeztet arra: az elmúlt évtizedek legnagyobb alijája a nagy Szovjetunió egykori tagállamaiból érkezett Izraelbe. Oroszország a saját szerepének felértékelésére javasolt izraeli-palesztin csúcsot péntekre Moszkvában. Ha lesz belőle valami, akkor ez az orosz diplomácia nagy sikerének számít majd, hiszen megmutatja: Oroszország újra fontos tényező a Közel-Keleten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez