Tudjuk, mi baja a kirgiz elnöknek

Éppen a múlt heti ENSZ-közgyűlésre tartott Almazbek Atambajev, amikor Isztambulban rosszul lett. A szívére panaszkodó 60 éves államfőt péntek óta Moszkvában vizsgálják.

Atambajev elnöknek szívritmuszavara és nyelőcsőproblémái vannak – tudatta sajtófőnöke, Almaz Uszenov. Állapota kielégítő és vélhetően pénteken már ki is írják a moszkvai központi kórházból.

Azután érkezett ide a múlt héten, hogy az isztambuli reptéren a török orvosok kivizsgálást javasoltak. Atambajev akkor a szívére panaszkodott. Nyelőcsövét 2008-ban műtötték meg Törökországban, most pedig endoszkópos vizsgálatot végeztek rajta – emlékeztetett a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Persze egy államfő egészségi állapota már önmagában is érdekes, Atambajev esetében viszont más tényező is van. Lassan minden közép-ázsiai államot utolér az utódlás kérdése. Vajon ki veszi át az államokat jó ideje vezető elnökök helyét? Az üzbég Iszlam Karimov szeptember eleji halála különösen elgondolkodtatta a közvéleményt.

Az érintettek közül Atambajev a legfiatalabb, nemcsak életkora, de elnöksége szerint is. Kirgizisztán államfői székét 2011-ben foglalta el és mandátuma jövő decemberben ér véget. Nem akar újrázni – jelentette már ki korábban. Márpedig az elszegényedett országnak nagy szüksége volna a stabilitásra. Atambajev két elődje is erőszakos tüntetések után távozott a hatalomból 2005-ben és 2010-ben.

Kép: kremlin.ru

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez