Ahol 243 napig látható az északi fény

Furcsa törvények és érdekes adatok közül szemezgettünk Alaszkával kapcsolatban, hogy ne csak azt tudjuk róla, milyen olcsón adták el annak idején az amerikaiaknak az oroszok.

Nemcsak a leghidegebb, de a legnagyobb állama is az Egyesült Államoknak Alaszka. Területe az ország ötödét adja, kétszer akkora, mint Texas. Ráadásul elhelyezkedése miatt egyszerre a legészakibb, a legnyugatibb és legkeletibb állama is az USA-nak.

alaszka1

Juneau az egyetlen olyan állami székhely az országban, amelynek nincs közúti összeköttetése az állam többi területével. Csak vízen vagy a levegőből közelíthető meg. Alaszka legnépesebb városa Anchorage, amely a legforgalmasabb hidroplánkikötővel is büszkélkedik – nyaranta akár napi 800 fel- és leszállást is hajtanak itt végre.

alaszka5

Alaszkának több mint száz vulkánja, több mint 3.000 folyója és 3 millió tava van. Az állam területének 5 százaléka gleccserekből áll, körülbelül 100 ezer van belőlük. Az északi fényben pedig az év 243 napján gyönyörködhetünk Fairbanks-ben.

Northern Lights

Az éghajlatnak megfelelően jelentős a jegesmedve és a jávorszarvas populáció Alaszkában. Mindkét állattal kapcsolatban meglehetősen furcsa törvények is érvényesek. A jávorszarvas-vadász fülébe például tilos suttogni akció közben. A jegesmedvét pedig ugyan vadászni szabad, de egy fénykép kedvéért felébreszteni szigorúan tilos.

alaszka4

Alaszka azon kevés helyek közé tartozik, ahol a nemek aránya a férfiak javára dől el: a nők a népesség 48 százalékát alkotják. A lakosság is profitál abból, hogy az állam adja az USA olajhozamának 25 százalékát. 1976-ban fogadták el a törvényt, amely évente olajcsekket ad az alaszkaiaknak az éves hozam függvényében. A Reuters híradása szerint az eddigi legnagyobb összeget, 2069 dollárt (több mint félmillió forint) 2008-ban fizették ki.

Források: Matadornetwork, Factslides, Graylinealaska
Képek: Wikimedia Commons, Wikipedia, Pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez