Kanada a bevándorlást tekinti a gazdasági növekedés motorjának

300 ezer bevándorló beengedését tervezi a 35 milliós ország – mondta sajtóértekezletén a bevándorlási miniszter. John McCallum elmondta: ez pontosan annyi, mint az idén, és várhatóan ez lesz a norma a jövőben is. Korábban a konzervatív kormányok 260 ezerben állapították meg a bevándorlási kvótát. Ezt a liberális kormány 40 ezerrel megemelte, hogy befogadhassanak szíriai menekülteket.

Idén eddig több mint 33 ezer menekült érkezett Szíriából, illetve a menekülttáborokból. Még 29 ezernek a bevándorlási ügyét vizsgálják Kanadában. A menekülthullám apadására számítanak Ottawában, ahol azt szeretnék, hogy minél több jól képzett fiatal érkezzen az öregedő országba. Többen mennek nyugdíjba, mint ahányan a munkaerőpiacra érkeznek, ezért azt szeretnénk, ha növekedne a munkavállalók száma a bevándorlók között – hangsúlyozta a bevándorlási miniszter. Idén ez a szám várhatóan 172 ezer lesz. 40 ezer a menekültkvóta, a többi a családegyesítési program része.

A liberális kormányzat Kanadában arra számít, hogy a szakképzett fiatal munkaerő fellendíti az ország gazdaságát. Kanada hagyományosan ásványi kincseire és hatalmas termőföldjeire alapozta exportját, de a huszonegyedik században ez már kevés az üdvösséghez. A tudásalapú gazdaságot kívánják fejleszteni, és ezért mind több jól képzett fiatalt várnak Kanadába, amely végre aláírta a szabadkereskedelmi szerződést az Európai Unióval.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez