Hazaérkezett Malawiból a magyar műtős misszió

A Magyar Afrika Társaság, az AHU immár 14 orvosmissziója gyógyított a fekete kontinens több országában. A 14. csapat volt az első olyan, amelynek tagjai komoly műtéteket is végeztek, több, mint negyvenet.

Két hetes missziós gyógyító tevékenységet követően, ma délelőtt szerencsésen hazaérkezett a Magyar Afrika Társaság (AHU) 14. orvosi missziója Malawiból.

E speciális küldetésben Prof. Dr. Gerlinger Imre, Prof. Dr. Katona Gábor, Dr. Bodnár Judit, Dr. Balogh Illés, valamint Dr. Pálinkás Edina vettek részt.

A misszió ideje alatt az AHU önkéntes orvosai a délkelet-afrikai országban található egyetlen fül-orr-gégész szakorvos munkájának támogatására és tehermentesítésére végeztek speciális hallásszervi és egyéb fej- és nyaksebészeti beavatkozást igénylő műtéteket. Emellett pedig informális módon képezték tovább malawi kollégájukat.

Az idén 10 éves Magyar Afrika Társaság zászlóshajói elsősorban az orvosi és humanitárius segítségnyújtás céljából kidolgozott és koordinált missziók és programok, amelyek elsődleges célja a gyógyítás, valamint a fejlődő országokban az egészségügyi dolgozók kritikus hiányának mérséklése. Az eddigi missziók alatt, mintegy 40.000 beteget láttak el. Ez a szám most 43 sikeres műtéttel bővült, a sikeres felépülésükhöz szükséges gyógyszert is biztosítva a betegeknek.

A misszió sikeres megvalósulásához nagymértékben hozzájáruló, egyik legnagyobb – hallásproblémák megoldására specializálódott – nemzetközi cég magyarországi forgalmazója az anyagi támogatáson túl, mintegy 200 hallókészülékkel is támogatta a malawi klinikát.

A műtős misszió indulásáról és kéthetes munkájáról a többi között ITT, ITT, ITT, és ITT írtunk.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez