Falat épít a legnagyobb palesztin menekülttáboránál Libanon

Egy katonai forrás azzal indokolta a döntést, hogy meg akarják akadályozni terroristák beszivárgását.

A túlzsúfolt és elszegényedett Ain al-Hilweh tábor délen, Szidón kikötőváros közelében van, és az utóbbi években arról vált hírhedtté, hogy itt találnak menedékre a muzulmán szélsőségesek és a szökevények – írja az AFP hírügynökség. Tavaly véres összecsapások voltak a táborban a Dzsund al-Sam iszlamista csoport és és Mahmud Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmának tagjai között. Szeptemberben pedig a biztonsági erők ott vettek őrizetbe egy palesztin menekültet, akit azzal gyanúsítottak, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állammal.

“A fal építése már megkezdődött, hogy ne szivároghassanak be terroristák a táborba” – közölte a már említett katonai forrás. “Biztonsági intézkedésről van szó, el akarjuk kerülni, hogy itt találjanak menedéket a szökevény terroristák.”

Az interneten nem egy képet lehet látni a hatalmas betontömböket magasba emelő és egymás mellé illesztő darukról, valamint egy őrtoronyról. A közösségi oldalak népe ahhoz a vitatott falhoz hasonlította a készülő szerkezetet, amelyet Izrael emelt 2002 óta Ciszjordánia határán. Valaki arról írt, hogy hamarosan a palesztin gyerekek az Ain al-Hilweh menekülttáborban is Palesztinát és szabadságot ábrázoló rajzokkal borítják majd be a “szégyenfalat”. Vagyis hogy maga a fal építése hozzásegítheti őket a radikalizálódáshoz.

A tábor egyik vezetője, Fuad Othman provokációról beszél. Mint ahogy Mounir al-Maqdah tábornok, a libanoni palesztin biztonsági erők parancsnoka is bírálja a lépést. Azt mondja, a fal, melynek egyes részei már állnak, pszichológiai nyomást gyakorol a palesztin menekültekre. Szerinte nem volna szükség kerítésre és őrtornyokra, ha a libanoni hatóságok már évekkel ezelőtt találtak volna megoldást a palesztinok libanoni jelenlétére.

A már említett katonai forrás szerint viszont szó sincs arról, hogy börtön vagy elválasztó kerítés épülne, ez a védelem fala lesz a táborlakók számára. Jöhetnek-mehetnek majd, mint eddig, egyedül a nyugati oldal lesz elzárva előlük.

Egy régebbi megállapodás alapján a hadsereg nem lép be a palesztin menekülttáborokba Libanonban, viszont állásai vannak a közelükben. A belső rendért és biztonságért maguk a palesztin frakciók felelnek.

Az Ain al-Hilweh táborban 61 ezer palesztin menekült él, tizedük nemrégiben jött át Szíriából az ENSZ illetékes ügynöksége, az UNWRA adatai szerint.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez