Mi gyújtottuk fel Haifát – állítja egy, az Al-Kaidához köthető csoport

Egy, az Al-Kaidához köthető palesztin militáns csoport azt állítja: az ő emberei okozták azt a pusztító tüzet, amely miatt 80 ezer embert kellett evakuálni Izrael harmadik legnagyobb városából. A haifaiak most már hazatérhetnek, de az ország más pontjain még égnek a lángok.

Bizonyítékkal nem szolgál saját állítására a palesztin szalafista csoport, a Maszadat el-Mudzsahedin, viszont azt igyekszik elhitetni, hogy a tagjai állnak több korábbi tűzeset mögött is. Meg is nevez közülük néhányat, például azt, amelyik több mint 40 ember halálát okozta 2010-ben a Kármel hegyen, ugyancsak Haifa közelében.

Az Al-Kaidához köthető csoport egy korábbi közleményében azt követelte, hogy “a zsidók menjenek vissza oda, ahonnét jöttek, mert nincs helyük köztünk”, és azzal fenyegetett, hogy gyújtogatni fog Izraelben és a vele szövetséges országokban – írja a brit Independent. 

A Jamestown Alapítvány terrortevékenységeket nyomon követő megfigyelői mindazonáltal legalábbis kérdésesnek tartják a csoport állításait, szerintük azok arra szolgálnak, hogy rögzítsék a köztudatban: a tűz is lehet a dzsihád fegyvere. A Muszadat al-Mudzsahedinnek nincs ismert kapcsolata a Gázai övezetet irányító Hamásszal, sőt az iszlamista szervezet ellenzékeként definiálta magát – azért bírálja a Hamászt, mert az nem vezette be teljes mértékben a sáriát Gázában.

Netanjahu miniszterelnök más poltikusokkal együtt mindazonáltal igencsak elképzelhetőnek tartja, hogy terroristák okolhatók az ország több pontján pusztító tűzvészért. Az egyik légibázison, ahol meglátogatta a tűzoltásban résztvevő pilótákat, azt mondta: azokat, akik megpróbálják a lángok martalékává tenni Izrael államot, a legkeményebben fogják megbüntetni. Legkevesebb 16 embert vettek őrizetbe országszerte és Ciszjordániában gyújtogatás gyanújával.

Az izraeli rendőrfőnök szerint az eddigi vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy “politikailag motivált” gyújtogatásokkal állnak szemben. Először Jeruzsálem közelében, Neve Shalomban csaptak fel a lángok, ahol izraeliek és arabok élnek együtt békében. Később Izrael északi részén, majd ismét Jeruzsálem környékén keletkeztek tüzek, mielőtt kitört a legsúlyosabb, a haifai tűzvész.

Pénteken sikerült Haifában eloltani a lángokat, viszont egy tucatnál is több helyen még mindig harcoltak a tűzzel, immár negyedik napja. A Haifából evakuált tízezrek visszatérhettek, sokan elszenesedett házaikban mérték fel a károkat. A tűzoltók továbbra is készültségben vannak Izrael harmadik legnagyobb városában, a novemberi szárazságot ugyanis még jó néhány napig erős szelek kísérik az előrejelzések szerint. Halottakat vagy súlyos sérülteket nem követelt a tűzvész, de több tucat embert kórházba kellett vinni füstmérgezéssel.

A Palesztin Hatóság is küldött tűzoltókat, több ország pedig, így Oroszország és az Egyesült Államok repülőgépekkel és felszereléssel segítette Izraelt. A hadsereg a tartalékosokat is mozgósította a tűzoltáshoz.

Naftali Bennett, a nacionalista Zsidó Otthon párt vezetője azt írta a Twitteren, hogy csak azok képesek felgyújtani a földet, akikhez az nem tartozik. A palesztinok pedig azzal vádolják a kormányt, hogy a tragédiából politikai előnyt próbál kovácsolni azzal, hogy ellenük uszítja a közvéleményt.

A tűzvészt megelőzően is nagy volt a feszültség Izraelben és a megszállt területeken, ahol már több mint egy éve tart az újabb intifáda –  késes és autós támadásokat követnek el palesztinok, ezekre az izraeli erők szigorúan válaszolnak.Palesztin támadók 36 izraelit és több külföldit öltek meg, az izraeli biztonsági erők pedig 220 palesztint lőttek le. A hatóságok szerint ezek többsége támadó volt, vagy támadást tervezett. Az ENSZ és emberi jogi csoportok viszont az erő túlzott használata miatt fejezték ki aggodalmukat.

Fotó: Times of Israel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez