Sok tízezren aggódnak – eltűnt a Twitterről az Aleppó poklából tudósító kislány

Bana már elmúlt hét, de még nem töltötte be a nyolcat. Szeptember óta naponta tudósított életről és halálról Kelet-Aleppóból. De most eltűnt.

Banának már több mint 100 ezer követője volt a Twitteren. Angoltanár édesanyja segítségével jelentett a világnak félelmeiről és álmairól, arról, hogy milyen hatással van a szíriai háború leghevesebb és leghosszabb ostroma a civilekre, mindenekelőtt a gyerekekre. Fotókat és videókat osztott meg légitámadásokról, ritka békés pillanatokról, olvasásba menekülésről és szétlőtt utcákról.

Bana és édesanyja, Fatima profilját most hirtelen törölték. Az utolsó bejegyzésük ez volt: “Biztosak vagyunk benne, hogy a hadsereg most foglalja el az utcánkat. Kedves világ, egy másik napon találkozunk majd. Bye.- Fatemah #Aleppo.”

Nagyon sokan aggódnak most világszerte Banáért. Az elmúlt hetekben végső szakaszához érkezett a harc a kislány lakóhelyéért, Kelet-Aleppóért – mára a négy év óta a felkelők kezén lévő városrész háromnegyedét  elfoglalta a hadsereg. Civilek százai haltak meg és ezrei menekültek el a múlt héten.

Bana az elmúlt hetekben egyre kétségbeesettebb üzeneteket twittelt. “Ma estére már nem létezik a házunk. Lebombázták, itt állok a romok közt. Láttam a halált, és majdnem meghaltam” – írta november 27-én. Aztán röviddel később: “Heves ágyúzás folyik. Élet és halál között vagyunk, imádkozzatok értünk”.

Bana egyike annak a negyedmillió szíriainak, akik gyakorlatilag étel és gyógyszerek nélkül rekedtek az ostromlott Kelet-Aleppóban, a szinte állandó tüzérségi tűzben, légicsapásoktól fenyegetve.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez