Utolsó üzenetek Aleppóból

“Az utcák és a szétlőtt házak mind tele vannak halottakkal. Ez maga a pokol” – üzenték Twitteren a szíriai önkéntes mentők, a Fehér sisakosok Kelet-Aleppóból. A közösségi oldalakat ellepték a valószínűleg az ostroma utolsó óráit élő város lakóinak kétségbeesett helyzetjelentései.

“Emberek vannak a romok alatt, és senki nem tud segíteni rajtuk. Otthagyják őket, amíg meg nem halnak – a házak a sírjaik.” Ezt egy tanár, Abdul Kafi Alhamado posztolta. És előkerült az a kislány, Bana Alabed is, aki már szeptember óta tudósítja a világot az ottani mindennapokról. Sokan aggódtak érte, mert egy ideig nem jelentkezett. Most azt írta: “Kelet- #Aleppóból szólok most élőben a világnak. Ez az utolsó pillanatom, amikor eldől, élni fogok vagy meghalok.” De az egyik legmegrázóbb üzenet egy aktivistáé, Lina Samié. Így szól: “Emberek, szerte a világon, ne aludjatok! Tehettek valamit, tiltakozzatok most! Állítsátok meg a népirtást.”

Az ENSZ arról számolt be, hogy a kormányerők Aleppó visszafoglalt keleti részén sok embert, köztük nőket és gyerekeket gyilkoltak meg az otthonaikban és az utcákon. A világszervezet emberi jogi irodája szerint az utcák tele voltak holttestekkel. Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője ma sajtótájékoztatóján azt mondta: félő, hogy véres megtorlás áldozata lesz az a több ezer civil, akik még a felkelők kezén lévő néhány négyzetkilométernyi  ”pokoli területen” ragadtak. Értesülésük szerint 82 civilt öltek meg a kormány oldalán harcolók, köztük 11 nőt és 13 gyermeket, de a szám ennél jóval magasabb is lehet. A Damaszkusszal szövetséges Oroszország ugyanakkor azt állítja: az atrocitásokat valójában terrorista csoportok (értsd: a kormányellenes erők) követték el.

Az UNICEF egy orvost idézett, aki azt mondta: egy épület, ahol körülbelül száz kísérő nélküli gyerek van, súlyos támadás alatt áll Kelet-Aleppóban. Ibrahim abu-Laith, a Fehér sisakosok egyik szóvivője arról számolt be, hogy a felszerelésük 90 százaléka működésképtelen, és már csak egy egészségügyi pont működik az ostromlott területeken. Az önkéntesek a kezükkel ásták ki a sebesülteket a romok alól, de körülbelül 70 emberhez nem tudtak hozzáférni.

Senki nem tudja, mennyi civil van még az ostromlott környékeken, az ENSZ egyik munkatársa szerint 50 ezren, mások szerint kétszer ennyien lehetnek.  A kormányerők az orosz hadsereg szerint már Aleppó 98 százalékát ellenőrzik, a szíriai hadsereg egyik ezredese azt mondta az AFP-nek: a csata a városért nagyon hamar véget érhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez