Visszautasította az államfő a muszlim miniszterelnök-jelöltet Romániában

Az érvek és ellenérvek mérlegelése után úgy döntött a román államfő, hogy nem indulhat a miniszterelnökségért a választásokat nemrégiben megnyert baloldali párt jelöltje.

A szociáldemokraták jelöltje, az 52 éves tatár származású Sevil Shhaideh Románia 65.000 fős muszlim közösségéből jött, és korábban úgy szerepelt a híradásokban, mint az ország első lehetséges muszlim miniszterelnöke.

Klaus Johannis az elutasítás után arra kérte a PSD-t, hogy jelöljön mást a pozícióra. A szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea ugyanakkor már a jelölt nevének előterjesztésekor figyelmeztette az államfőt, hogy Shhaideh az egyedüli javaslatuk.

Az államfő nem indokolta a döntését, sokak szerint azonban nemzetbiztonsági vizsgálatok állhatnak a háttérben. Sevil Shhaideh szír férje ugyanis korábban a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, és a közösségi oldalakon elérhető profilja szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök híve – vele kapcsolatban lehetnek kifogásai az elnöknek.

A PSD decemberben 46 százalékkal nyerte meg Romániában a választásokat, Liviu Dragnea, a párt elnöke pedig azt is bejelentette, hogy a liberális ALDE párttal szeretnének koalíciót alakítani a jövőben.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez