Tyúkeszű? A csirkék okosabbak, mint gondolná!

Ha a csirkékre gondolunk, nem az intelligencia az első, ami eszünkbe jut. Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint azonban eddig rendesen alábecsülték a baromfiudvar lakóit, már ami a gondolkodásukat illeti.

Amerikai kutatók szerint ugyanis nemhogy buták lennének, de a logikájuk még egy hétéves gyermekénél is fejlettebb, és néhol még machiavellista jellemvonásokat is mutatnak.

Bár a baromfi pszichológia elég viccesen hangzik, de a kutatásból az is kiderült, hogy a csirkék képesek az önkontrollra, és felismerik, ha egy társuk felettük van a hierarchiában – derült ki az etetésnél végzett teszteknél.

A csirkekommunikáció pedig szintén sokkal bonyolultabb, mint ahogy korábban feltételezték. Rendkívül széles ugyanis a repertoár, amit használnak: legalább 24 különféle hangjelzéssel lépnek kapcsolatba, jeleznek egymásnak. Az érzelmeket szintén képesek kifejezni.

A szárnyasokat vizsgálva azt is megállapították, hogy jól elkülöníthetők a különféle személyiségek is, de az anyatyúkok is egyedi személyiségjegyeket mutattak, ami aztán a csibék későbbi, önálló viselkedésére is hatást gyakorol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez