Pokoli torony Teheránban – 20 tűzoltó meghalt

Egy 17 emeletes ház gyulladt ki, aztán omlott össze Irán fővárosában. Félő, hogy sok tűzoltó maradt holtan a romok alatt.

Teheránban 200 tűzoltó küzdött a lángokkal a híres Plasco-épületben, órákig. Egészen addig, amíg a toronyház egyszer csak pillanatok alatt a földre nem omlott. A sebesültek számát 70-re teszik, a halottaké legkevesebb 20.

Ez volt az iráni főváros legmagasabb épülete, amikor 1962-ben átadták. Bevásárlóközpont és szabóműhelyek is helyet kaptak benne. De jó ideje már arra figyelmeztettek a szakértők, hogy a biztonsági előírásokat nem veszik ott komolyan – írja a BBC honlapja.

A lángok helyi idő szerint reggel 8 körül csaptak fel, a legfelső szinten, az üzletek nagy része akkor még üres volt. Tíz tűzoltóállomás 200 embere próbálta megfékezni a tüzet, és közülük sokan az épületben voltak, amikor az északi fal beomlott, és magával rántotta az egész épületet.

Mint egy horrorfilmben – mondta az egyik bolttulajdonos a Reuters hírügynökségnek. Pontosan az orra előtt omlott le a toronyház. Sok tűzoltó rekedt a romok alatt, közülük 20-an biztosan meghaltak.

Az is kiderült, hogy az épületben nem voltak tűzoltókészülékek, még a lépcsőkön is rengeteg ruhát tároltak, és hiába figyelmeztették erre az ott működő varróüzemek tulajdonosait, azok oda sem figyeltek. Most azt is nyilvánosságra hozták, hogy nem ez volt az első tűzeset a Plasco-házban. Az IRNA hírügynökség szerint a környéket kordonokkal zárták le. A közelben található Nagy-Britannia és Törökország nagykövetsége is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez