Több és jobb szállodát találunk majd itthon, megújul egy sor kedvelt desztináció

Izgalmas évnek ígérkezik a belföldi turizmusban az idei. 11 milliárd forint értékben pályázhatnak fejlesztésre a szálláshelyek, a Balaton, Sopron és Tokaj után pedig újabb tájakat minősít kiemelt turisztikai desztinációnak és támogat kiemelten a kormány.

Egy fokkal emelniük kell szolgáltatásaik színvonalát azoknak a szálláshelyeknek, amelyek pályáznak a kormány által biztosított 11 milliárdos keretösszeg egy részére. A támogatások vissza nem térítendőek lesznek, előnyt élveznek a családbarát fejlesztések.

A kormány célja az, hogy Magyarország utolérje Csehország turisztikai teljesítményét, sőt Ausztriáét is megközelítse. A magyarországi turizmus 2010 óta folyamatosan bővül, 2011-ben meghaladta a 2008-as válság előtti szintet, 2015-ben pedig már 25 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken – közölte nemrég Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több mint négymilliárd eurót költöttek hazánkban a turisták, miközben a külföldre utazó magyarok csupán 1,6 milliárdot, így a turizmus egyenlege 2,4 milliárd eurós pozitívumot mutat. Pedig ebben a statisztikában nincsenek is ott a hostelek vagy a közösségi szálláshelyek.

balaton

A további növekedés egyik motorja lehet az ősszel elfogadott turizmusfejlesztési törvény. Ennek értelmében már nem egyes termékek, hanem egyes desztinációk kerültek-kerülnek a fejlesztések középpontjába. Eddig konkrétan három: a Balaton, Sopron a Fertő-tó térségével, illetve Tokaj a Felső-Tisza vidékével. Ehhez fejlesztési forrásokat is rendeltek. A Balaton esetében 367 milliárd forintot – ebből a többi között nagyszabású strandfejlesztés indul, javítják a vízminőséget, a közúti, vízi, légi közlekedési infrastruktúrát, támogatják az egészséges Balaton-termékeket.

sopron

Sopron esetében a belváros újul meg 60 milliárd forintból, múzeumnegyedet hoznak létre, a városban és térségében gyógyhelyeket fejlesztenek (Balf, Bük), új létesítmények, például kerékpárút és uszoda épülnek a Lőverekben, a Fertő-tó mellett pedig egyebek mellett egy vadonatúj turisztikai komplexum jön létre 20 milliárdból. A Tokaj környékére tervezett fejlesztések részleteit később hozzák nyilvánosságra, és ugyancsak később nevesítik az új kiemelt fejlesztési térségeket. Az eddigi hírek szerint köztük lesz Budapest, Debrecen és a Hortobágy, Villány és térsége, Sárvár és Kőszeg, valamint Gyula és Békéscsaba vidéke.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez