Újabb rongálás a Colosseumnál – a tettest akár börtönbe is zárhatják

Az elmúlt három évben már több mint 20 embert fogtak el rongálás miatt Rómában, mindannyiukat vandalizmusért bírságolták meg, több ezer euróra. A jelenlegi tettes azonban súlyosabb büntetéssel is szembenézhet.

„Sabrina 2017” – ezt véste bele egy pénzérmével a Colosseum egyik oszlopába a hét elején egy 45 éves francia turista. Az érmét elkobozták, a nőt pedig kísérőivel – lányával és két unokaöccsével – együtt a rendőrségre szállították, a büntetéséről azonban még nincs hír.

A múltbéli tapasztalatok alapján mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia tettéért, elődei ugyanis nem úszták meg olcsón a vandalizmust. Az év elején két brazil turista illegálisan behatolt az amfiteátrum területére éjszaka, és a „Morte”, azaz halál szót festették az egyik oszlopra. Korábban pedig egy orosz utazó tett kárt azt amfiteátrumban, egy hatalmas „K” betűvel jelölte meg az épületet. Őt 20.000 euróra büntették – írta a The Local olasz kiadása.

Az elmúlt három évben 20 embert bírságoltak meg rongálásért, de a jelek szerint a szigorú pénzbüntetések nem vették el a turisták kedvét az ilyesmitől. Decemberben ezért egy új törvényjavaslatot is elfogadtak Olaszországban, ami alapján a műemlékrongálókat egytől három évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják. Talán ez majd megteszi a hatását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez