63 évesen szült egy nő Dubajban

In vitro fertilizációval, vagyis lombikbébi eljárás során biztosították a megtermékenyítést.

A 63 éves srí lankai nő egészséges, 2 kiló 25 dekás kislánynak adott életet. 61 éves indiai férjével együtt nagyon boldogok, ám kerülik a nyilvánosságot. Az asszonynak két felnőtt gyermeke van az előző házasságából, de közös babát is szerettek volna. A lombikbébi kezelésre még Indiában került sor, de a kislányt már Dubajban szülte meg. Az Egyesült Arab Emirátusok történetében ő a legidősebb nő, aki szült.

A szülészorvos azt mondja: nagy kihívással álltak szemben, az asszonynak több egészségügyi problémája is volt, ráadásul a magzat is keresztben feküdt, amikor a 32. hétben először felkeresték őt a szülők. Úgy döntött, hogy várnak a 34. hétig, és akkor császármetszéssel világra hozzák a babát. De ezt előre kellett hozni, mert a nő vérezni kezdett. A kislány mégis teljesen egészséges, a tüdeje is szépen kifejlődött.

Az ilyen késői szülések nagyon vitatottak – nemcsak egészségügyi, etikai problémákat is felvetnek. Ennek ellenére mégis többen vállalják. Tavaly májusban Indiában egy 72 éves nő hozott a világra egy ugyancsak egészséges kisfiút – neki ráadásul ez volt az első szülése. “Miután a női petesejt minősége a 30. életév után hanyatlani kezd, az in vitro eljárás során a párok általában donor petesejtet termékenyíttetnek meg” – mondja Dr. Jagaud Nirmala, aki a mostani szülést levezette Dubajban. Hogy most is így történt-e, nem tudja, mert csak a 32. héttől kezelte a pácienst. A lombikbébi eljárás során a nők hormonpótló injekciókat kapnak. Ennek ellenére a megszületett babákat általában teljes parenterális táplálással tartják életben, vagyis intravénás oldatokkal jutnak hozzá a tápanyagokhoz a kicsik, ugyanis a tejképződés esélye ilyen idős korban már meglehetősen csekély.

Dr. Amla Nazareth szakértő szerint egyre későbben szülnek a nők karrierjük építése vagy anyagi okok miatt. Inkább lefagyasztatják a petesejtjüket, hogy akkor hozzanak majd a világra egy csecsemőt, amikor már megengedhetik maguknak, hogy gondoskodjanak róla. Az in vitro eljárások korában már nem számít csodának, ha egy kismama 50 éves. Nála például egy 45 éves nő szült nemrégiben ikreket. Azonban olyan esetekben, amikor az édesanya diabétesszel vagy magas vérnyomással küzd, kétszer is meg kell gondolni, hogy előrehaladott korban vállal-e gyereket. Ezeket a betegségeket ugyanis súlyosbíthatja a terhesség – mondta a doktornő a Gulf News-nak.

Képünk illusztráció.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez