Egy csepp is elég a halálhoz az idegméregből, mely Észak-Korea diktátorának féltestvérével végzett

Ezt közölte a rendőrfőnök a boncolás és a toxikológiai vizsgálat eredményeit ismertetve Kuala Lumpurban. VX az idegméreg neve és a legveszélyesebb vegyi fegyvernek tartják a szakértők, amely már igen kis mennyiségben halált okozhat.

Két nő végzett a repülőtéren Kim Dzsong Nammal. Utána az egyikük hányt – hangsúlyozta Malajzia rendőrfőnöke, aki azt is elmondta: mindkét nő azonnal kezet mosott, tehát tisztában voltak azzal, hogy az idegméreg rájuk is végzetes hatást gyakorolhat.

A malajziai rendőrség észak-koreai ügynököket keres a gyilkosság miatt, illetve a nagykövetség néhány munkatársát gyanúsítja. Észak-Korea dühösen tiltakozik: szerinte kizárólag Malajzia a felelős egy észak-koreai állampolgár haláláért. Észak-Korea meg akarta akadályozni a boncolást, és a holttest azonnali kiadatását követelte. Észak-Korea nem írta alá azt a nemzetközi egyezményt, mely tiltja a vegyi fegyverek előállítását és felhasználását. A dél-koreai sajtó szerint az USA és Oroszország után Észak-Koreának van a legnagyobb vegyi fegyverkészlete. A VX idegméreg az ő feltételezésük szerint ebből a készletből származik. Malajzia rendőrfőnöke nem ment ilyen messzire, de feltette a kérdést: hogy került be az országba a VX idegméreg?!

Kim Dzsong Nam, a diktátor féltestvére Makaón élt a családjával a kínai titkosszolgálat fegyveres őrizete alatt. A kínaiak állítólag figyelmeztették Kim Dzsong Namot, hogy csakis náluk van biztonságban, mert másutt elérhetik őt a diktátor ügynökei. Kim Dzsong Nam nem hallgatott rájuk, mert volt egy szeretője Malajziában, akit rendszeresen látogatott. Ez lett a veszte. Fia Európában tanult. Már megvolt a helye Oxfordban, de a kínaiak tanácsára lemondta azt. Lehet, hogy ennek köszönheti az életét, melyre most kínai fegyveresek vigyáznak Makaón.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez