Gyáva rendőrök ellen emeltek vádat Tunéziában

Egy fanatikus iszlamista diák Kalasnyikov géppisztollyal gyilkolni kezdte a turistákat Szúsza (Sousse) városának strandján 2015 nyarán. A dzsihádharcos ezt követően berontott egy ötcsillagos szállodába, ahol tovább folytatta az öldöklést.

Csaknem három kilométeres volt a dzsihádharcos ámokfutása, míg végül a rendőrök végeztek vele. 38 embert ölt meg és sokat megsebesített. A tunéziai sajtó ujjal mutogatott a biztonsági erőkre, melyek nem siettek a turisták védelmére. Tunézia miniszterelnöke ünnepélyesen bocsánatot kért a meggyilkolt turisták hozzátartozóitól.

Február végén ért véget az a per, melyet Nagy-Britanniában indítottak ebben az ügyben. A legyilkolt turisták közül ugyanis harmincan brit alattvalók voltak. A brit bíró kimondta: a helyi rendőrség szervezetlenül, sőt egyes esetekben kifejezetten gyáván viselkedett, ezért felelős a turisták haláláért. A bírósági ítélet viszont felmentette a turistairodát illetve a szállodát, mondván: nem az ő feladatuk a turisták megvédése a terroristáktól. Az ítélet ugyanakkor kimondta: nem kaptak megfelelő tájékoztatást a turisták arról, hogy mekkora a terrorveszély Tunéziában. Az észak-afrikai állam fő bevételi forrása a turizmus. Ezért is támadta azt az Iszlám Állam, mely a fanatikus diákot gyilkolni küldte a tengerpartra Tunéziában. Alig hangzott el a bíróság ítélete Nagy-Britanniában, Tunéziában vádat emeltek hat rendőr ellen gyávaság címén. Ők szabadlábon védekezhetnek. Tizennégy másik vádlott előzetesben van. Őket azzal vádolják, hogy előkészítették, illetve támogatták azt a gyilkos merényletsorozatot, mely 38 ember életét követelte a tengerparton Tunéziában.

A strandon virágokkal emlékeznek az áldozatokra a 2015-ös terrirtámadás után / Neue Zürcher Zeitung

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez