Újabb területen támogat a Magyar Afrika Társaság

Nők napján a hölgyeket ünnepeljük, de sokan megfeledkeznek azokról a világtól távoleső területeken élő nagymamákról, anyákról, gyermek anyákról, akik nélkülöznek, éheznek és a kiugrási lehetőségek hiányában a kilátástalanság jut csak osztályrészül számukra. A Magyar Afrika Társaság (MAT) ezt az ünnepet is arra használta, hogy tegyen, és változtasson ezeknek a nőknek a helyzetén. A nők esélyegyenlőségének javítására, önfenntartás nevelésre és saját üzleti-kiskereskedelmi tevékenység megkezdésének elősegítésére tette meg mostani felajánlását a szervezet.

A mai napon Uganda, Manafwa kerületben (kenyai határon lévő települések) adott át a “MAT” 40 millió Ugandai Shilling (azaz 3.2M HUf) összeget két női, hitel- és megtakarítás csoportnak.

dsc_0645

dsc_0605

A Bubulo West Women Leaders in Action Sacco és a Namisindwa Women Savings Cooperative Limited Sacco külön-külön is folyamatosan bővülő, jelenleg 150 tagot számláló tapasztalt kommunák, amelyek képesek voltak ezt a speciális modellt működőképesen használni és eredményesen dolgozni már az elmúlt két évben.

dsc_0332

dsc_0348

Ezek a nonprofit mikrohitelező körök, kisebb hitelekkel segítik a munkavégzést, árubeszerzést és az áruk célba juttatását, egymás garanciái és garantálása mellett. Afrikában leginkább a nők tudják ezt a fajta mikrohiteles üzleti szövetséget működtetni, kis győzelmet aratva ezzel a férfiak uralta világban.

dsc_0272

dsc_0300

Az Afrikában évtizedes tapasztalattal rendelkező egyesület tervei és elképzelése szerint a segélyezést leginkább a helyi erőforrások mobilizálásával, a helyben már működő rendszerek támogatásával lehet a legkönnyebben önfenntartóvá tenni és növelni hatékonyságukat.

dsc_0506

dsc_0321

A nőnap alkalmából megtartott ünnepségen kitörő lelkesedéssel és vad táncolással, önfeledten vették át a támogatást, ami rengeteg kétségbeesett életet változtathat meg. Ami ebben a legszebb, hogy ezzel önmaguk kezébe vehetik a jövőjük alakulását! “Megvalósul a ne halat vigyél, hanem hálót elv”.

dsc_0638

Fotók: a szerző

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez