Vége a káosznak: hamarosan mindenkinek lesz lakcíme Albániában

26 évvel a kommunista rendszer és a régi utcanevek eltörlése után még mindig kihívást jelent a kézbesítőknek, hogy hová vigyék a leveleket, de maguk az albánok sem tudják megmondani, mi is az új címük. Ez most megváltozhat.

Albánia kormánya megelégelte a káoszt és nagy lépésre szánta el magát. Azt ígéri, hamarosan mindenkinek lesz hivatalos és hiteles lakcíme. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a kommunista korszakból örökölt nyilvántartás van még érvényben, jóllehet a rendszer összeomlása óta eltelt 26 évben utcákat neveztek át, új számozást kaptak a házak is, az illegális építkezések és a bevándorlás-elvándorlás pedig csak tovább nehezítettek a helyzeten.

Az emberek többségének így fogalma sincs a lakhelyének  vagy munkahelyének címéről, ami több szempontból is bonyolítja az életüket. A mostani nagyszabású regisztrációs projekt célja az, hogy egy központi, szabályozott lakcímrendszert hozzon létre, melynek segítségével a hatóságok biztosítani tudják majd az olyan alapvető közszolgáltatásokat, mint az egészségügyi ellátás vagy a gyermekek beiskoláztatáshoz szükséges regisztráció.

2010-ben a fővárosban, Tiranában már elindult valami, de csak a város központja tudott profitálni az új lakcímek kiosztásából. 2014 és 2015 között egy közigazgatási reform bonyolította a helyzetet, hiszen akkor 300 korábbi helységből 61 új települést hoztak létre és ez még sürgetőbbé tette a lakcímrendszer felülvizsgálatát.

2015-ben az akkori belügyminiszter, Saimis Tahiri bejelentette, hogy a kormány megkezdi a káosz felszámolását, majd idén januárban el is kezdték az új rendszer kiépítését. Minden házba és lakásba bekopogtatnak az ügyintézők, a lakóknak pedig elsőként nyomtatványokat kell kitölteniük, hogy megkaphassák új lakcímüket. Akik ezt elmulasztják a határidőig, július 28-ig, azok 75 euró körüli bírságra számíthatnak.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez