Kirgiz volt a pétervári robbantó – állítják Biskekben

Orosz állampolgárságot szerzett kirgiz férfi volt az öngyilkos merénylő hétfőn a szentpétervári metróban – közölte a közép-ázsiai ország biztonsági szolgálata.

A 11 ember halálát és több mint 45 sebesülését okozó merényletet két metróállomás között, az alagútban követték el hétfőn délután. A hatóságok szerint egy 23 éves férfi volt a merénylő, aki radikális iszlamistákkal állt kapcsolatban. Korábban egy másik férfinak a képét mutatták a biztonsági kamerák felvételei alapján, de az közben jelentkezett a rendőrségen és tisztázta magát. A TASSZ hírügynökség úgy tudja, hogy egy nőnek viszont köze lehetett a merénylethez.

Szentpéterváron háromnapos gyász kezdődött. Putyin elnök, aki éppen a városban volt a robbantás idején, este virágokat helyezett el a támadás helyszínén.

Fotó: AP
Fotó: AP

A kirgiz biztonsági szolgálat az ottani állami média szerint együttműködik az orosz titkosszolgálattal annak kiderítésében, hogy ki és miért robbantott a szentpétervári metróban. Eddig egyetlen szervezet vagy csoport sem jelentkezett azzal, hogy ő állna a háttérben. Közben megerősítették a biztonsági intézkedéseket Moszkvában is.  Az orosz főváros metrójában 2010-ben 38 ember halt meg egy kettős robbantásban, egy évvel később pedig egy gyorsvonaton robbant bomba Moszkva és Pétervár között, ott 27-en haltak meg, a sebesültek száma 130 volt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez