Amerikai csapatok védelmezik kurd szövetségeseiket török szövetségeseik támadásával szemben

Üdvrivalgással üdvözölték az amerikai csapatokat a kurd falvakban Törökország és Szíria határán, ahol a török légierő rendszeresen támadja a kurd milícia, az YPG állásait. Rossz nézni az USA és az YPG zászlókat egymás mellett – mondta Erdogan török elnök a repülőtéren.

Most Indiába utazott a török államfő, de hamarosan találkozik Donald Trumppal a NATO csúcson. Fel fogom vetni neki is ezt a problémát – hangsúlyozta Erdogan, akinek a szemében a kurd milíciák épp úgy terrorista alakulatok, mint az Iszlám Állam dzsihádharcosai.

Az amerikaiak ezt egyáltalán nem igy látják. A hadsereg szóvivője Bagdadban közölte: Törökország egyáltalán nem egyezteti légicsapásait szövetségesével, az Egyesült Államokkal. Legutóbb április 25-én, amikor a török légierő a kurdokat bombázta, csak egy órával az akció előtt értesítették az amerikaiakat. Ennyi idő alatt semmit sem lehet tenni – mondta az amerikai katonai szóvivő. A kurd áldozatok temetésén aztán megjelentek amerikai tisztek is. Erdogan állítólag idegrohamot kapott. A törökök épp azért értesítették csak az utolsó pillanatban az amerikaiakat, mert feltételezték: ők azonnal továbbadják az információt a kurd szövetségesnek.

Erdogant persze nem igazában az YPG milícia izgatja Szíriában, hanem ennek erős testvérszervezete, a PKK. Ez a törökországi kurdok fegyveres szervezete. A török állam szemében terrorista mozgalomnak számítanak. Törökország keleti részén 15-20 millió kurd èl, akik autonómiát követelnek. Erre Törökország nem hajlandó. Aszad elnök Szíriában megállapodást kötött a kurd YPG milíciával. Ennek az eredménye jól látszik a határ menti Kamisli városban. Bár a környéken szinte minden elpusztult, a várost megkímélte a háború. Aszad katonái és a kurd milicisták együtt tartják fenn a rendet. Ide is bevonultak most az amerikai csapatok, melyek elvileg azokat a milíciákat támogatják, melyek Aszad ellen harcolnak. Itt állomásoznak orosz különleges alakulatok is. Mindeközben az USA és Oroszország kapcsolatai a mélyponton – legalábbis Donald Trump szerint.

A hat éve tartó sziriai polgárháború számtalan hasonlóan abszurd helyzetet produkált és produkál. A halottak száma közben meghaladja a 400 ezret. 5 millióan külföldre menekültek és 5 millió ember Szírián belül kellett hogy elhagyja szűkebb pátriáját. Az amerikai katonák bevonulása a törökök és szírek közötti határövezetbe aligha oldja meg a problémákat, de arra legalább jó lehet, hogy az USA két szövetségese: Törökország és a kurdok ne falják fel egymást.

Fotó: Al Jazeera

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez