A kabuli szépségszalonok titkos világa

A kirakatban igéző, körberajzolt szemek, ragyogó, élénk színű körmök. De ha valaki belép az ajtón, egyből kiderül, hogy a fotók meg sem közelítik a bent vibráló valóságot, az ottani színorgiát.

Miután 2001-ben a fővárosban véget vetettek a fanatikus tálibok uralmának, apró oázisok kezdtek kibújni a semmiből, éles ellentétet képezve a poros, veszélyes, férfiak uralta külvilággal. Kabul központjában ma már egész utcákat foglalnak el a kozmetikusok és a fodrászok. A belső tereket kívülről láthatatlanná teszik az ablakokra ragasztott hívogató fotók. A bejáratokat pedig függöny fedi el az illetéktelen tekintetek elől. Az egyik ilyen szalonba látogatott el az AFP francia hírügynökség tudósítója.

Ahogy a burkák lekerülnek a nőkről, úgy válnak láthatóva az alattuk viselt macskanadrágok, nyakláncok, mélyen kivágott blúzok, váll nélküli felsők. A hajszárítók zajából beszélgetésfoszlányok hallatszanak ki, a levegőben hajlakk és pakolások illata.

“Akik idehozzák a lányaikat, tudják, hogy férfiak be nem tehetik a lábukat – vagyis ez egy szuperbiztonságos hely” – mondja a Henna szalon tulajdonosa. Athena 37 éves, hosszú haja lazán verdesi a vállát, a sminkje alig észrevehető. Két évvel ezelőtt nyitott, előtte Dubajban tanult. Ma 17 alkalmazottat foglalkoztat.

“Ők a legjobban a városban” – mondja az egyik vendég, Muzhda, miközben egy fodrász próbálja feltornyozni a feje tetejére már begöndörített tincseit. A Hennát a gazdagok és híresek látogatják, ez a legdrágább hely. A különleges menyasszonyi csomag 9.000 afgániba, vagyis több mint 38 ezer forintba kerül. Viszont van benne egy teljes testgyanta is, 6.000 afgániért.

Muzhda nővére ma megy férjhez és a család összes nőtagja sminket készíttet, manikűröztet, hajat száríttat, hennáztat. Náhányan már fel is vették a gazdagon hímzett nagyestélyiket – a körömcipőkkel viszont az utolsó pillanatig várnak.

Az afgán nők mostanság nagyon divatosak – magyarázza egy másik vendég. A hagyományos finomságukat elhalványító erős sminkek a kedvenceik: vastag alapozóréteget vakolnak fel, erre élénk színű, csillogó púder jön, a szemek fölött műszempillák verdesnek. “Folyton azt kérik: még! Még!” – sóhajt Athena, a tulajdonos.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Egy nő lép be az ajtón, az arca halottsápadt a ráhalmozott púdertől, úgy néz ki, mint egy bohóc. Segítséget kér a kozmetikai katasztrófa nyomainak elhárításához. “Nézze, mit csinálnak más szalonokban!” – siránkozik Athena.

Hama, aki az egyik nagy kórház szülészorvosa, két lányával együtt érkezik. A tinilányok először járnak itt, az egyik unokatesvérük esküvőjére készülnek. A kezelés után műszempillában, arany szemhéjfestékkel, petúnia színű rúzzsal kifestve a 16 éves Mariam körülbelül 30-nak néz ki.

“Az esküvők a ritka társasági alkalmak közé tartoznak” – mondja Hama. Most, hogy a tálibok egyre gyakrabban követnek el fegyveres támadásokat és rabolnak el embereket Kabulban, ők sem járnak már vendéglőkbe, kerülik a nagy nyilvános összejöveteleket és nem merészkednek ki a városból a fegyveresektől hemzsegő utakra.

Néhány évvel ezelőtt egy fiatal kutató, Rima Kohli azzal kezdett el foglalkozni, hogy a csaknem négy évtizedes háború hogyan változtatta meg az afgán nők szépészeti rutinját – beleértve azokat az esztendőket, amikor a nőgyűlölő tálibok voltak uralmon.

“A nők szenvedték el ennek a háborúnak a legrosszabb pszichológiai, érzelmi és mentális hatásait” – mondja. “Ezért azok az apró, könnyen megtehető lépések, mint a szépítkezés, némi pozitív energiával töltik fel őket és alapot teremtenek ahhoz, hogy a mélyebb dolgokat is megpróbálják feldolgozni.”

A konzervatív iszlamisták szemében a szépségszalonok továbbra is undorító, gyalázatos helyek. Athenának nincsenek illúziói. “Még ma is, évekkel azután, hogy már nem az övéké a hatalom, fenyegetést jelentenek. Óvatosnak, körültekintőnek kell maradnunk.”

Nyitó képünk illusztráció / Pinterest

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez