Trump kirúgta az FBI főnökét, aki azt vizsgálta: meghekkelték-e az oroszok Hillary Clinton levelezését

Januárban, Obama elnökségének utolsó napjaiban az USA hírszerző hivatalai jelentést tettek közzé: az oroszok meghekkelték a demokrata elnökjelölt levelezését. Hillary Clinton elveszítette a választást és ezt jórészt éppen ezzel az orosz akcióval magyarázta. Trump győzött, de az FBI tovább folytatta a vizsgálatot.

James Corney-t még Obama nevezte ki a szövetségi rendőrség élére, de Trump meghosszabbította megbízatását, mely elvileg 2023-ig tartott volna. Most az elnök úgy döntött: nem bízik tovább az FBI főnökében. Az ellenzéki demokraták szerint súlyos politikai hiba a főrendőr eltávolítása és megerősíti a gyanút: lehet valami Hillary Clinton vádjaiban.

Közben tovább folyik Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadójának a kikérdezése. Flynn tábornoknak azért kellett távoznia, mert túl szoros kapcsolatban állt Moszkvával. Most az ügyészek már azzal gyanúsítják: pénzt kapott Oroszországtól, melyből aztán Trump választási kampányára költöttek. Az USA elnöke természetesen tagad minden hasonló vádat, Putyin orosz elnök úgyszintén. Az FBI főnök kirúgása ugyanakkor nem állítja le a vizsgálatot, mely egyébként másutt is folytatódik. Ráadásul mind az amerikai, mind a francia sajtó megemlíti: ugyanazokkal a módszerekkel hekkelték meg a liberális Emmanuel Macron kampányát, mint Hillary Clintonét!

Putyin közismerten Donald Trumpot és Marine Le Pent támogatta, de állítása szerint ezt Oroszország a törvényes keretek között tette. Mindez egyáltalán nem könnyíti meg Trump dolgát, aki szerdán a Fehér Házban fogadja Lavrov orosz külügyminisztert. Ez lesz a legmagasabb szintű személyes találkozó az USA és Oroszország vezetői közt azóta, hogy Trump az Egyesült Államok elnöke lett.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez