Soha nem gondolod, hogy veled is megtörténhet – túlélők a manchesteri robbantásról

Hatalmas robbanás után káosz, aztán összehangolt mentés. Szemtanúk beszámolóit gyűjtötte össze a The Telegraph a manchesteri arénában történtekről. Időközben 22-re nőtt a halottak, 59-re a sebesültek száma. Sok köztük a gyerek.

Andy Holey azért ment az arénához, hogy Ariane Grande koncertje után hazavigye a lányát és a feleségét. “Miközben vártam, hogy kijöjjenek, robbanás hallatszott és körülbelül 9 méternyire röpített: az egyik ajtótól a másikig” – mesélte a BBC-nek.

“Amikor a lábamra tudtam állni, embereket láttam a földön heverni. Arra gondoltam, bemegyek, megkeresem a családomat. Nem találtam őket. Néztem a fekvő testeket, hátha köztük vannak. Nem voltak.” Később kint megtalálta őket, nekik semmi bajuk nem esett. “Határozottan robbanás volt, jó nagy erejű. A pénztár közelében történt, az aréna bejáratánál.”

“Elhangzott az utolsó dal, aztán hirtelen egy hatalmas villanás jött, majd egy nagy bumm és füst.” Ezt már a Leeds-i Gary Walker mondta, akit a lábán eltalált egy repeszdarab. A felesége a hasán sérült meg. Ők is kint vártak a lányukra.

Catherine Macfarlane a Reuters-nek idézte fel a történteket. “Kifelé tartottunk a koncertről és már az ajtónál jártunk, amikor a robbanás jött és mindenki sikítozni kezdett. Hatalmas robbanás volt – a mellkasunkban éreztük. Káosz követte, mindenki rohant, kiabált, próbált kijutni.”

A 22 éves Majid Khan a húgával együtt ment Ariane Grande koncertjére. Ők is kifelé tartottak. “Egy nagy bumm volt és mindenki futni kezdett felénk az arénának arról az oldaláról, ahonnét ez hallatszott. Mindenki ki akart jutni a Trinity Way-re, de azt a kaput blokkolta a sok ember, így mindenki rohant, hogy elérjen egy másik kijáratot. Mindenki pánikba esett…”

A 17 éves Oliver Jones 19 éves nővérével volt a koncerten. “Éppen a vécén voltam, amikor vége lett a koncertnek és az emberek távoztak. Ott hallottam a hangos robbanást. A hangot visszaverték a folyosók, az emberek futni kezdtek. Láttam, hogy egy irányba rohannak, aztán többen megfordulnak és visszafele futnak. A biztonságiak éppen úgy menekültek, mint a rajongók és a nézők. Gyakran látsz ilyesmit a hírekben, de eszedbe sem jut, hogy veled is megtörténhet. Csak futni tudtam, hogy a nővéremmel együtt épségben kijussunk.”

A közeli Steven Charles Snooker Club egyik pultosa arról számolt be, hogy vérző embereket látott a földön. Pánikrohammal küszködő, összezavarodott embereket. Egy férfit, akinek vér folyt a lábából és egy nőt, akinek az arca vérzett. “Valamit éreztünk, de nem tudtuk, mi volt. Olyan hangja volt, mint a mennydörgésnek. Egy nő kint szívrohamot kapott. Rengeteg tinédzser volt – mind sírtak.”

A 26 éves Suzy Mitchell éppen az arénával szemben lakik. “Hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Az ágyamból hallottam, kimentem az erkélyre. Mindenki rohant el az arénától, nagy csapatokban.”

Robert Tempkin (22) , azt mondta a BBC-nek: “Mindenki kiabált és futott, kabátok és telefonok hevertek a földön. Az emberek mindent eldobáltak. Volt, aki azt kiabálta, hogy vért látott, de mások azt mondták, hogy léggömbök pukkadtak szét vagy hangszórók robbantak fel. Sok mentőautó volt, láttam, amint valakit kezelésbe vettek. Azt nem tudom, hogy mi baja volt.”

Pánikról számolt be a Sky News-nak Isabel Hodgins színésznő is: “Egymást nyomták felfele a lépcsőkön az emberek. A folyosó tele volt, égésszag és füst terjengett. Sokkoló volt. Szerencsénk van, hogy épségben kijutottunk.”

Legkevesebb 81 ember ezt nem mondhatja el magáról. A legfrissebb adatok szerint 22-en haltak meg, csaknem 60-an megsebesültek. A koncertre főként tinédzserek vettek jegyet.

Fotó: EPA

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez