Anna, Pam és a szemüvegek – egy magyar és egy angol önkéntes Afrikáért

Jakkel Anna kecskeméti háziorvos már több olyan misszióban vett részt, amelyet a Magyar Afrika Társaság indított Afrika keleti részébe. Pamela Young a kontinens nyugati részén önkénteskedik évtizedek óta. Most közös programot indítottak, nem is először.

Már régóta együttműködik a Magyar Afrika Társasággal humanitárius programokban Pam Young, a Village Ventures nevű alapítvány létrehozója. Pam csaknem 30 éve dolgozik Afrikában és 2000 óta Maliban, Diemában. Azóta Pam projektjeinek és az AHU, valamint a Budapest-Bamako Rally adományainak köszönhetően valamelyest fejlődésnek indult a térség.

A helyiek legnagyobb problémája a vízhiány, az oktatási nehézségek illetve a malária. Ezeknek a súlyos gondoknak az enyhítésére Pam különféle projekteket indított: köztük kútfúrás, informatikai és varrótanfolyam is szerepel. Az utóbbihoz Magyarországról is kapott és kap varrógépeket – mégpedig kézi meghajtásúakat, hisz többször van áramszünet arrafelé, mint áram. Erről az akcióról már mi is írtunk, ITT. 

Általában a Bamako rally mezőnye vállalja a magyar adományok kiszállítását – vittek már a varrógépek mellett gumikesztyűket ezerszám az orvosi vizsgálatokhoz, bicikliket a szemétszedő versenyekben jeleskedő iskolásoknak, szolárpanelt a számítógépes tanfolyamokon szükséges energia biztosítására.

Most szemüvegek indulnak majd Magyarországról Maliba. Ennek a projektnek a részleteit beszélték meg Budapesten, az AHU székházában Dr. Jakkel Annával és a társaság munkatársaival. A több afrikai misszión is részt vett kecskeméti háziorvos márciusban, a Nőnek lenni jó konferencián indította útjára kezdeményezését. Azt vallja, hogy a fiók mélyén lapuló, már nem használt szemüvegekkel visszadhatjuk afrikai kisgyermekek és felnőttek szeme világát. Erről ITT írtunk korábban.

20170525_175215

Felhívására több mint 4 ezer szemüveg gyűlt eddig össze. A doktornő autója is tömve volt dobozokkal, amikor Budapestre érkezett, egy kecskeméti optika segített neki gyűjteni. De sokan vittek be az AHU budai központjába is, voltak, akik vidékről utaztak fel, hogy adjanak. A szemüvegeket aztán megtisztították, bemérték, szépen tokokba rakták. Egy részük Kelet-Afrikába indul majd, Ugandába az újabb, 16. magyar orvosmisszióval, míg másik részüknek Nyugat-Afrikában, Maliban Pamék látják hasznát.

Pam Youngnak ugyanis sikerült rábírnia francia orvososokat arra, hogy végezzenek el 250 szürkehályog-műtétet. A megoperált páciensek szeme világát pedig Magyarországon gyűjtött szemüvegek is segítenek visszaadni. Nagy terhet vesznek le ezzel a magyar adományozók az AHU segítségével a vállukról – mondja Pam. Szemüvegek nélkül ugyanis nem tanulhatnának meg újra jól látni a betegek.

Diemába egyébként a világ minden tájáról érkeznek önkéntesek, szeretettel várják a magyar segíteni szándékozókat is.  A részvétel legfontosabb feltétele a segíteni vágyás – nincs szükség előképzettségre, sokféle projektben lehet részt venni és a hatékony önkéntes munkához az ajánlott legrövidebb idő három hét. Pam most egy majdani magyar önkéntessel is találkozott: Dobos Erzsébettel most egyeztették a részleteket: mikor és miben tudna segíteni a magyar egyetemi tanárnő.

Fotó: Pam Young és Dr. Jakkel Anna – a háttérben néhány szemüveges doboz

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez