Újra ebola Ugandában?

A rendkívül fertőző vérzéses láz ismét Észak-Ugandában látszik feltűnni. Az ebolát 1976 óta ismerjük és számtalan fomája van. A fertőzést csak a beteggel, vagy annak holttestével közvetlenül érintkezve lehet elkapni, a vírus csak testnedveken keresztül terjed. A betegség az esetek nagy részében halállal végződik.

 

 

A vírus, amely több, mint húszezer halálos áldozatot követelt a 2014/16 években, valószínű, hogy újra fenyegetheti Afrikát. A fővárostól, Kampalától és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központtól mintegy 320 km-re fekvő Gulu városából jelentették a gyanús esetet.

A hatósági orvosok elmondták, hogy május 31-én érkezett egy hölgy a helyi nőgyógyászati központba rendkívül rossz állapotban. Minden testnyílásából vérzett, magas lázat állapítottak meg nála, mielőtt elkülönítették. A levett mintákat az entebbei Uganda Víruskutató Intézetbe szállították, ahol nagy körültekintéssel, speciális HUB rendszer használatával tesztelik azokat.

Dr. Felix Ochom, a Kampalai ugandai iroda sürgősségi és felkészültségi részlegének WHO munkatársa elmondta tegnap: tudatában vannak felelősségüknek, a beteg állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik. Együtt dolgoznak az Egészségügyi Minisztériummal, és más egészségügyi szakemberekkel, akiket figyelmeztettek a haladéktalan tájékoztatásra a vérzéses lázzal kapcsolatos gyanús esetekről. A vizsgálat eredménye a mai nap folyamán várható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez