35 másodpercenként fertőz meg újabb gyereket a kolera Jemenben

Korábban már szükségállapotot rendeltek el, azóta azonban csak romlott a helyzet: két hét alatt háromszorosára nőtt a fertőzöttek száma.

A Save the Children jelentése szerint sokkoló körülmények uralkodnak a háború sújtotta Jemenben: két hét alatt háromszorosára nőtt a kolerások száma, a gyilkos kór 35 másodpercenként fertőz meg egy újabb gyereket. A szakértők szerint az ország a teljes összeomlás szélén áll, az éhezés, valamint az infrastruktúra hiánya miatt pedig szinte lehetetlen a kolerát megfékezni.

Június 13-án 129.185 kolerás beteget és 942 halálesetet regisztráltak, Jemen 22 tartományából 20-ban van jelen a fertőzés. Az Unicef becslése szerint negyedmillióra is nőhet a betegek száma fél éven belül – áll a The Guardian beszámolójában. A legnagyobb veszélyben a 15 év alattiak vannak, az esetek több, mint felében közülük kerülnek ki az új fertőzöttek.

Korábban a jemeni egészségügyi minisztérium már kérte a világ humanitárius és segélyszervezeteit, hogy segítsenek leküzdeni a járványt és elkerülni a példátlan katasztrófát, a kórházak azonban nem tudnak lépést tartani a betegek rohamosan növekvő számával. Tovább tetőzi a káoszt, hogy az al-Kaida és az Iszlám Állam fegyveresei arra használják a kaotikus helyzetet, hogy megerősítsék állásaikat az ország déli részén.

Fotó: BBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez