Királyi helycsere – új trónörököse van Szaúd-Arábiának

Unokaöccsét a fiára cserélte le Szalman király.

Eddig Mohammed bin Najef volt a trón várományosa a sivatagi királyságban – mostantól Mohammed bin Szalman az. A király rendelete egyben azt is jelenti, hogy a 31 éves herceg előlép miniszterelnök-helyettesé is, miközben megtartja a honvédelmi tárcát.

Ezzel szemben viszont az 57 éves eddigi trónörököst elmozdították eddigi posztjáról, a belbiztonság éléről.

A 81 éves uralkodó 2015 elején lépett trónra, féltestvére, Abdullah bin Abdul Aziz halála után. Néhány hónappal később már át is alakította a kormányt, akkor nevezte ki az unokaöccsét koronaherceggé, a fiát pedig helyettes koronaherceggé, vagyis másodikká az örökösödési sorban. Ez nagy újításnak számított Szaúd-Arábiában, ahol tradicionálisan 70-80 éves királyok uralkodnak. A mostani döntést a változás újabb jelének tekintik az országban.

Az új koronaherceg az, aki védelmi miniszterként eddig is irányította a szaúdi műveleteket a jemeni háborúban és ugyancsak ő felelt a királyság energiapolitikájáért.

Az elmozdított koronaherceg ugyanakkor hosszú évekig volt a belbiztonság főnöke, keményen lépett fel a dzsihádista fegyveresek ellen. Ő vezette a terrorellenes harcot, jó kapcsolatokat ápolt az ország nyugati szövetségeseivel, mindenek előtt az Egyesült Államokkal – emlékeztet a BBC.

A trónörökössé most előlépett Mohammed bin Szalman herceget naívnak és arrogánsnak nevezte korábban a nyugati sajtó. Ráadául azt írták róla, hogy a tűzzel játszik. A rijádi lapok egészen másképp jellemezték. Ami biztos: nagy volt már eddig is a hatalma a király fiaként és a hadak meglehetősen fiatal uraként.  ITT írtunk róla korábban.

Fotó: Balról az új, jobbról az eddigi koronaherceg / AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez