Magyar kulturális és gasztróünnep volt Brüsszelben

Az elmúlt hétvégén a magyar zene, ételek és italok uralták Brüsszel egyik legnagyobb parkját. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel újrázott a magyar fesztivál, a HUNGAstRY Magyarország Európai Unió melletti Állandó képviseletének szervezésében.

Könnyű-, népzenei és jazz koncertek, táncelőadások és gyermekprogramok várták azokat, akik kilátogattak a II. HUNGAstRY fesztiválra Brüsszelben, a Parc du Cenquantenaire-ben.
unnamed-15
A kétnapos fesztiválon fellépett többek között a Kozma Orsi Kvartett, a Harcsa Veronika és Gyémánt Balázs duó, Balázs Elemér Bandája Tim Ries szaxofonossal. A gyerekeket Róka Szabolcs mesemondó szórakoztatta, az Inversdance kortárs táncegyüttes pedig Vackor, a medvebocs című előadásával állt színpadra.
unnamed-11
A kézműves vásáron a magyar gasztronómiával és iparművészeti termékekkel, ajándéktárgyakkal is megismerkedhettek a látogatók. Hosszú sorokban álltak az érdeklődők a magyaros felvágottak és sajtokat árusító sátraknál. Nagy sikerük volt a lekvároknak és szörpöknek.
unnamed-5
Kivételes népszerűségnek örvendett a magyar kürtöskalács is, Katlan Tóni konyhájánál pedig kígyózó sorok vártak, hogy a magyaros ételeket megkóstolhassák. Egy-egy lángosért is képesek voltak hosszasan várakozni a vendégek.
unnamed-12
Az animációs sátorban egész nap interaktív kísérőprogramokra került sor: Rubik-kocka verseny, hangszerbemutató, mesefilmvetítés, érdekes közéleti, kulturális beszélgetések is zajlottak. A gasztronómia és diplomácia kapcsolatáról Mautner Zsófia gasztroblogger beszélt, míg a helyi magyar közösségi életről Dr. Varga József, orvos és Németh István, a 82. sz. Báthory István Cserkészcsapat csapatparancsnoka tartottak előadást. A rendezvény ideje alatt megtekinthető volt a Széchenyi István életművét bemutató „Vízióból tettek” című kiállítás is.
unnamed-2
A Fesztivál a hagyományok ápolását, a kulturális örökség népszerűsítését szolgálja – ugyanis Európa színességét éppen az adja, hogy minden országnak sajátos, különleges hagyományai vannak – vallják a szervezők. A rendezvény célja tehát az volt, hogy a magyar kultúrát a Brüsszelben élőkkel – legyenek azok belga, vagy más nemzetiségűek –  minél szélesebb körben megismertesse Magyarország Európai Unió melletti Állandó képviselete.
unnamed-17
(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. A tudósító jelen volt az eseményen? Ha ott lett volna, látja, hogy a kígyózó sorok az “egy-egy” lángosért várakoztak. Mi is ott tolongtunk, és bizony érdemes volt. Otthon is ritkán találni ennyire finomat, nem beszélve a házias magyar sütemenyeikről. Sajnos nem ismerjük a készítőt, de szívesen vennénk információt arról, hogy hol találhatjuk meg őket. Akinek van infója, megosztaná? Előre is köszönöm!

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez