Csúcsszintű terrorelhárító képzés turistáknak

115 dollár felnőtteknek és 85 dollár gyerekeknek – ennyi a belépődíj a terrrorelhárító kiképző központban. A helyszín Ciszjordánia, Gush Etzion. 2003 óta folytat itt kiképzést az izraeli hadsereg. Amelyik egy kis pénzt is akar csinálni, ezért turistákat is fogad.

A Caliber 3 kiképzőközpont parancsnoka Sharon Gat ezredes. Azt mondja, hogy két óra alatt természetesen nem lehet terrorelhárító képzést kapni, de azt az érzést igen, hogy milyen is egy ilyen szolgálat. A felnőttek élesben lőhetnek is.

Kik látogatnak ide? Főként amerikaiak, de érkeznek a világ minden tájáról kiváncsi turisták, akik szívesen kipróbálják magukat terrorelhárító katonákként vagy rendőrökként. Az ide érkező amerikaiak jelentős része zsidó, aki sokat ad az önvédelemre. A világszerte tapasztalható iszlamista merényletek érthetően félelmet váltottak ki a zsidó közösségben. Ezért még rabbik is részt vesznek a kiképzőtábor akcióiban. De jönnek persze a kíváncsiak is Kínából, Indiából, Japánból vagy Latin-Amerikából.

A kiképzőtábor Ciszjordániában van. A terrorelhárítók arab terrorista bábukra tüzelnek. Így érthető, hogy a szomszédos városka palesztin polgármestere nem lelkesedik különösebben a kiképzőtáborért. Szerinte a tábornak sem szabadna itt léteznie, turistáknak pedig végképp nem szabadna arabokra célba lőniük. Még ha ezek az arabok csak bábuk is abban a terrorelhárítókat kiképző táborban Ciszjordániában, ahol az izraeli hadsereg a turistáknak is megmutatja: mit kell tudnia egy profinak ahhoz, hogy csakugyan eredményes legyen a terrorizmussal szemben.

Fotó: Gush Etzion / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez