Már meg is kezdődik az embertelen embercsempész pere Texasban

Légkondicionálás nélkül szállított migránsokat Mexikóból az Egyesült Államokba egy 60 éves kamionsofőr, akinek a pere hétfőn kezdődik San Antonióban. Egy parkolóban állították meg a rendőrök a sofőrt vasárnap.

Amikor a pótkocsi ajtaját kinyitották, akkor vagy harminc elcsigázott migránst találtak. Kilencen közülük meghaltak, egyikük már a kórházban. Az ok a hőhullám: Texasban csaknem negyven fok van jelenleg. A letartóztatás idején 37,8 fokot mértek a parkolóban, egy Walmart áruház előtt San Antonióban.

Trump elnök kampányt hirdetett az illegális bevándorlás ellen. Ezért a hatóságok most sokkal aktívabbak ezen a téren, mint korábban. Trump azt ígérte a választási kampánya során, hogy falat épít a mexikói határ teljes hosszában, hogy így akadályozza meg a migránsok bejutását az USA-ba. Egyelőre nem sikerült megvalósítani ezt az elképzelését, mert az Egyesült Államok költségvetésében nem találtak rá elég pénzt. Trump Mexikóból várt pénzt a kerítés felépítéséhez, de onnan egy nemzetközileg jól ismert karjelzéssel reagáltak.

Most a migránsok szörnyű sorsa kapcsán arra hívták fel az amerikai hatóságok figyelmét, hogy mindenkinek respektálnia kell az emberi jogokat. A migránsok azonosítása egyelőre folyamatban van, nagy részük valószínűleg mexikói állampolgár. Minthogy közülük kilencen meghaltak, nem szándékos emberölésért emelhetnek vádat a 60 éves amerikai kamionsofőr ellen. A most kezdődő pert nagy figyelem kíséri mind az USA-ban, mind Mexikóban, hiszen ilyen súlyos, migránsokat érintő katasztrófa több mint tíz éve nem fordult elő az Egyesült Államokban.

Fotó: The Nation

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez