Texasba került a “Száz év magány”

Texasban lesz Gabriel García Marquez életműve, miután a Harry Ransom Center irodalmi archivuma 2,2 millió dollárért megvásárolta. Az anyagban a Nobel-díjas író életművének utolsó ötven éve szerepel.

 

Már korábban is ismert volt, hogy a Harry Ransom Center tárgyal a Márquez-archivumról, de az egyetem novemberben még titokban kívánta tartani ezeket a lépéseket és főként az árat, hogy ezzel se befolyásolja az akkor még javában folyó  tárgyalásokat.

Az anyag az író életének ötven évi anyagát és 10 könyvének a tulajdonjogát öleli fel: közöttük van az 1967-ben megjelent Száz év magány is.

García Márquez 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat és tavaly április 17-én hunyt el Mexikóvárosban. Az irodalmi hagyaték  külföldi kézbe  adása nagy vitát váltott ki mind az író szülőhazájában Kolumbiában , mind pedig Mexikóban, ahol életet nagy részét töltötte. A család ugyanakkor azzal magyarázta a lépést, hogy a  Harry Ransom Center nagy hagyományokkal rendelkezik az írók hagyatékának kezelésében és megbízhatónak ítélik az intézményt.

A Harry Ransom Center kezeli többek között Jorge Luis Borges, William Faulkner, James Joyce, Samuel Beckett, TS Eliot, Ernest Hemingway és John Steinbeck irodalmi hagyatékát is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez