Sztrájk a vasárnapi választások ellen Venezuelában, két halottal – videó

Kétnapos általános sztrájkkal akarja megakadályozni az ellenzék a választásokat, melyeket a kormány vasárnapra írt ki. A választások eredményeképpen új alkotmányozó nemzetgyűlés jönne létre, mely szinte teljhatalmat biztosítana a baloldali államfőnek.

Nicolas Maduro annak a Chavez elnöknek az örököse, aki a szocialista Kubával együtt valamiféle új gazdasági és társadalmi modellt akart létrehozni Latin-Amerikában. A baloldali populizmus addig jól is működött Venezuelában, amíg az olaj ára magasan volt, de azóta teljes a gazdasági káosz. Venezuela mélyrepülése aktivizálta az ellenzéket, melyet az USA támogat.

Az általános sztrájk nemcsak munkabeszüntetést jelent, hanem a főbb közlekedési csomópontok lezárását is. Itt alakulnak ki összecsapások: ezért a két halott és a sok sebesült. Péntekre hatalmas tömegtüntetést tervez az ellenzék. Caracas bevétele – ez a tüntetés neve, amely lényegében hatalomátvételi kísérlet. Az ellenzék szerint az általános sztrájkot 92%-ban követik az országban és ez azt jelzi, hogy a nép mögöttük áll. A hatalom viszont azt kérdezi, hogy ha ennyire biztosak a nép támogatásában, akkor miért akarják megakadályozni a vasárnapra kiírt választásokat Venezuelában?

Fotó: Nicolas Maduro elnök / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez