A dán királynő férje külön sírt kért halála előtt, nem akart feleségével osztozkodni

Henrik herceg 46 éven át nem tudta feldolgozni, hogy nem lehet királyi rangban, ezért nem kért a közös temetkezésből.

A napokban lett volna 89 éves Henri de Laborde de Monpezat a dán királynő férje, aki fittyet hányt a több évszázados dán királyi család temetkezési szokásaira Henrik herceg, aki már halála előtt megtiltotta, hogy halálakor a felesége, II.Margit dán királynő mellé temessék. A herceg annak ellenére döntött így, hogy a királyi pár számára már rég előkészítették végső nyughejüknek szolgáló szarkofágot a Roskildei székesegyházban, ahova a 15. század óta az összes dán uralkodót és házastársukat eltemették. A királyi család szóvivője, Lene Balleby megerősítette a hírt és jelezte: II. Margit királynő elfogadta férje döntését.

Henrik herceg egyébként soha nem titkolta elégedetlenségét a helyzetével. Szerinte diszkrimináció áldozata volt, amiért nem kezelték őt egyenrangúan feleségével. Mindezt annak ellenére érezte így, hogy a dán törvények egyértelműen kijelentik: a női uralkodók férjei nem vehetik fel a királyi rangot. Ezzel pedig már akkor tisztában kellett volna lennie, amikor Margitot feleségül vette.

Henrik egyébként eredetileg francia gróf volt, aki 1934-ben született Franciaországban. Korábban diplomataként szolgálta hazáját. Margitot pedig 1965-ben ismerte meg Londonban, amikor közösen egy hivatalos vacsorán vettek részt. 1967-ben házasodtak össze, Henrik ezután emelkedett hercegi rangba. A párnak két gyermeke született, Frigyes és Joakim.

Henrik herceg egyébként 2016-ban nyugdíjba vonult, azóta pedig nagyon ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, hivatalos rendezvényeken sem nagyon mutatkozott. Idejének jelentős részét franciaországi szölőbirtokán töltötte 2018-ban bekövetkezett haláláig.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez