Rabszolgasorban tartott afrikaiak szállítják az érmeket a gazdag olajállamoknak

Bahrein összes érmét afrikaiak szerezték az olimpián Rio de Janeiróban. Pénteken kezdődött meg az atlétikai világbajnokság Londonban – rengeteg importált versenyzővel.

A londoni Guardian ebből az alkalomból közöl összeállítást azokról az afrikai atlétákról, akik hazát cseréltek, hogy pénzre váltsák a tehetségüket. A riói olimpia előtt naponta 25-26 kérés érkezett a nemzetközi atlétikai szövetséghez, hogy egy afrikai versenyző új állampolgárságát elismerjék. Így próbálnak népszerűséget szerezni a gazdag olajállamok, ahol az atlétikának semmilyen hagyománya sincs.

Lily Abdullayeva fiatalon csodafutó volt a hazájában, Etiópiában. Felfigyelt rá egy török edző és a naív 17 éves lányt eladta Azerbajdzsánban. Azt ígérték neki, hogy havi 300 dollárt kap eleinte, de ez felmegy ezerre, ha nyer. Szép autót és lakást kap, ha az olimpián érmet nyer Azerbajdzsánnak. Lily szépen is kezdett: ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon. Várta a fizetésemelést, de hiába. Amikor reklamált az edzőnél, akkor azt a választ kapta: felülről nem jött több pénz. Elment az atlétikai szövetség főnökéhez. Aki zsebből kifizette. Kiderült: korábban ő nyúlta le az etióp lány pénzét!

Aztán jöttek a sérülések és a csodapasztillák. Ne kérdezd, hogy mi van benne, csak nyeld le! – mondta az edző. Aki otthagyta a gyógyszeres dobozt az asztalon. Kiderült: a csodaszer gyerekszülésre alkalmatlanná teheti azt, aki szedi. Az etióp futólány reklamált, de hiába. Enélkül nincs eredmény – mondták a főnökök Azerbajdzsánban. Akik aztán elküldték télen edzőtáborba Fehéroroszországba. Ahol olyan hideg volt, hogy az autókat nem lehetett beindítani.

Az etióp lány összeomlott. A sportkarriernek oda. Kirúgták. De előtte még megnyert egy 25 ezer dolláros versenyt. Mi lett a pénzzel? Először nem akartak neki odaadni semmit. Majd a sokadik reklamáció után kifizettek neki 18 ezer dollárt. Hol a többi hétezer? A főnök zsebében! Ez Azerbajdzsán, az egykori szovjet tagállam, ahol az olajból és a földgázból egykor sok jutott a sportra. Ma Lily otthon él Etiópiában. Próbálja újrakezdeni, de tisztában van vele: tehetségének javát Azerbajdzsánnak adta és cserébe jóformán nem kapott semmit sem!

Még rosszabb a helyzet Bahreinben. A miniállam tömegesen importálja az atlétákat Kenyából és Etiópiából. Akiket úgy tart, mint a versenylovakat! Elveszik az útlevelüket és nem engedik ki őket abból a sportkomplexumból, ahol edzeniük kell. Semmi szórakozás, csak az edzés – panaszkodtak az afrikai atléták a bahreini állapotokra. Aki nem teljesít, azt kirúgják. Aki reklamál, azt szintén. Viszont Bahrein érmeket nyert az olimpián Rio de Janeiróban is. Most is erre készül a londoni atlétikai világbajnokságon.

Sebastian Coe, a nemzetközi atlétikai szövetség főnöke, aki egykor maga is híres futóbajnok volt, tisztában van a problémával. Csakhogy tenni nem sokat tud: a szegény afrikai államok sportolói ki vannak szolgáltatva és a vásárlók ezt pontosan tudják. Szerződést sem kötnek. Csak szóban ígérnek valamit. Amit vagy megtartanak, vagy nem. A londoni Guardian megkérdezte Azerbajdzsán atlétikai szövetségét Lily, a fiatal etióp csodafutó lány ügyéről. A válasz: igaz, hogy a szóbanforgó etióp futónő évekig Azerbajdzsán színeiben versenyzett, de szerződése sosem volt! Ami pedig a csodapasztillákat illeti: sose bukott le a doppingteszten. Vagyis jogilag a rabszolgasorban tartott afrikai sportolók ügye megfoghatatlan. Ezért Londonban a pénteken kezdődött atlétikai világbajnokságon is lehet arra számítani, hogy Afrikából származó atléták szép számú érmet nyernek a gazdag olajállamoknak és nemcsak nekik, hiszen az európai válogatottak is tele vannak velük. A britek első aranyérmét az olimpiai bajnok Mo Farah nyerte 10 ezer méteren. Ő Szomáliában látta meg a napvilágot

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez