Náci koncentrációs táborban nevelték a disznókat Csehországban

A cseh kormánynak hosszú évek után sikerült elérnie, hogy végre bezárjon az a sertéstelep, amely az egykori Lety koncentrációs tábor területén működik.

A rendszerváltás óta hatalmon lévő cseh kormányok mindegyike megpróbálta elérni, hogy a volt náci koncentrációs tábor területén működő sertésfarmot bezárják, de jogi huzavona és egyéb okok miatt ez nem sikerült nekik.

Most viszont úgy néz ki, hogy Bohuslav Sobotka kormánya végre  pontot tud tenni a több mint 20 éve húzódó ügy végére. A kabinet 2016 novemberében kezdte meg a tárgyalásokat a sertésfarmot üzemeltető AGPI vezetőivel. Az utóbbiak közül Jan Cech vezérigazgató-helyettes most jelentette be, hogy elfogadják a kormány ajánlatát és kompenzáció fejében felszámolják a farmot. Arról azonban Daniel Herman kulturális miniszter sem tett említést, hogy a kormány végül mennyit fog fizetni.

A Lety körülbelül 80 km-re található Prágától. A II. világháború idején, 1940-ben a nácik először egy munkatábort létesítettek itt, majd később koncentrációs táborrá változtatták. Azt pontosan nem tudni, hogy összesen hány embert tartottak itt fogva. Becslések szerint körülbelül hatezer, főként roma származású embert hurcoltak ide a nácik. A megmaradt dokumentumok azonban 1309 fogolyról tanuskodnak, akik közül 365-en a táborban haltak meg, a többieket pedig végül Auschwitzba szállították.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez