Mi itt Líbiában rabszolgák vagyunk

Így összegezte helyzetét egy fiatal migráns, aki Nigériából érkezett Líbiába. Miszrátában, a Földközi tenger partján találkozott vele a párizsi Le Monde tudósítója egy menekülttáborban.

A körülmények nyomorúságosak, a zsúfoltság elképesztő. A feketék régebben sem tartoztak a különösebben sokra becsült emberek közé Líbiában, de amióta megindult a migránsáradat Fekete-Afrikából Európa felé, teljes megvetés az osztályrészük, miközben maximálisan kihasználják őket az embercsempész maffiák. Miszráta is ahhoz a 14 líbiai városhoz tartozik, ahol a maffiák fő foglalkozása az embercsempészet. Olaszország belügyminisztere szerint az Európai Uniónak valamilyen fejlesztési tervet kellene kidolgoznia Líbia számára, mert különben ez a 14 város ontani fogja a migránsokat Európa felé.

Miszrátában a helyi maffia nem más, mint Kadhafi ezredes egykori seregének elit zászlóalja. Ők az urak, akik működtetik az egész emberkereskedő hálózatot. “Szép autót kaptok, szép házatok lesz Európában!” – ezzel az ígérettel csábítják fekete ügynökeik a helyi fiatalokat Nigériában, Gambiában, Guineában, Elefántcsontparton, Szudánban és Eritreában. A Le Monde tudósítójának helyszíni beszámolója szerint ezekből az országokból jön a migránsok többsége. Tavaly több mint 180 ezren át is jutottak Európába.

Idén alaposan megváltozott a helyzet. Itáliában a baloldali kormányzat megunta, hogy Brüsszel süketnek tetteti magát a migránsválság ügyében, és lépett: megállapodást kötött a parti őrséggel Líbiában. Emiatt július elsejétől drasztikusan csökkent a Líbiából érkező migránsok száma Olaszországban: tavaly 30 500-an érkeztek, az idén csak 13 500-an. Itália belügyminisztere boldog, a migránstáborokban szorongó feketék reményvesztettek. Sokan már szívesen hazatérnének, csakhogy minden pénzüket elköltötték már. Sőt sokan el is adósodtak. Így tulajdonképp az embercsempész maffiák bérrabszolgái lettek. Helyzetük kilátástalan.

Olaszország azt szeretné, ha Líbia “kezelné” a migránsproblémát. Kadhafi ezredesnek megvolt erre a módszere: elevenen megnyúztak néhány embercsempészt a piactéren, hogy mindenkit rádöbbentsenek: Líbiának nincs migránsokra szüksége. Kadhafi katonái most viszont elsősorban az embercsempészetből élnek. Hatalmas pénzek kellenének ahhoz, hogy Líbiában a maffiák valamilyen jövedelmezőbb foglalkozást találjanak. Itália belügyminisztere kezdetben 3 milliárd eurót vár Brüsszeltől. Miért ennyit? Mert Merkel kancellár és Erdogan elnök megállapodása ilyen összegről szólt. Ha a keleti migráns útvonal lezárása ennyit ért, akkor a nyugati migránsáradat megállítása is érhet ennyit – érvel Olaszország belügyminisztere. Aki már benyújtotta a számlát Brüsszelben…

Fotó: refugeesmigrants.un.org

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez