Migránsegyezmény kell Líbiával – mondja az Európai Parlament elnöke

6 milliárd eurót adtunk Törökországnak, hogy ne jöjjenek a migránsok, ennyit kell fizetni Líbiának is! – javasolja az Európai Parlament elnöke. Antonio Tajani az olasz La Repubblica című lapnak nyilatkozott.

Ezt már Olaszország belügyminisztere is javasolta, de ő még csak 3 milliárd eurót  kért. Jelenleg Itáliának van is egy megállapodása egyes líbiai milíciákkal, amelyek vállalták, hogy visszatartják a migránsokat. Csak épp nem ingyen. Az olasz kormány fizet, és így a migránsok száma csökken Itáliában, ahol már telt  ház van. Idén eddig 100 ezren migráns érkezett Afrikából.

Azzal persze Antonio Tajani is tisztában van, hogy hosszabb távon egy ilyen egyezmény nem oldja meg a problémát. Az okot kell megszüntetni, vagyis azt, hogy a fiatalok nagyon jelentős része semmiféle jövőt nem lát maga előtt Afrikában. 50-60 milliárd eurót kellene Afrika fejlesztésére fordítanunk – javasolja az Európai Parlament elnöke. Aki szerint aztán ez az összeg felmehet akár 500 milliárd euróra is, ha a magánszektor követi Brüsszelt.

Korábban Günther Oettinger, az EU költségvetési biztosa úgy nyilatkozott, hogy a Törökországnak esedékes hárommilliárd euró sincs meg. Ebből ugyanis csak egymilliárdot vállalt az EU, a többit a tagállamoknak kellene befizetniük. Németország már vállalt 500 milliót, de még másfél milliárd hiányzik. Olaszország a maga részéről nyakig el van adósodva: több mint 1300 milliárd euró az államadósság! Mely egyre csak növekszik. Hamarosan választások lesznek és ezzel a kínos problémával ilyenkor senki sem kíván foglalkozni.

De ki fog leperkálni ilyen csillagászati összegeket Afrika fejlesztésére vagy akár a migránsprobléma ideiglenes rendezésére? Ezzel kapcsolatban sem Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének, sem másnak nincs világmegváltó ötlete. Legfeljebb annyi, hogy fizessenek mások…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez